/ iStock/Getty Images
Пикантните и пържени храни в комбинация с алкохол могат да причинят киселини и да влошат махмурлука на следващия ден, казва гастроентерологът Сергей Вялов.

Не се препоръчва да пиете алкохол едновременно с пикантни или пържени храни, като пържени крилца или кюфтета. Тази комбинация може да причини храносмилателни разстройства, киселини и да влоши усещането за махмурлук на следващия ден. Също така не се препоръчва смесването на алкохол с газирани напитки като кола или газирана вода. Това може да причини киселини, рефлукс и стомашен дискомфорт, каза Вялов.

Според лекаря трябва да избягвате да пиете алкохол с морски дарове, особено със стриди. Концентрациите на алкохол в кръвта могат да увеличат излагането на тялото на токсични вещества в нискокачествени или неправилно съхранявани морски дарове.

Освен това Вялов препоръчва да се избягва комбинацията на алкохол с цитрусови плодове. Това може да причини и влоши токсичното увреждане на черния дроб.

По-рано наркологът Даниил Петров съобщи, че алкохолът в комбинация с десерти и сладкиши може да предизвика тежък махмурлук. Според лекаря първо ще се разграждат източниците на глюкоза и едва след това етилов алкохол.
Рамблер