Кладничанки плетат стол-люлка за Сесилия Саркози
Кладничанки плетат стол-люлка за Сесилия Саркози / netinfo

Подарък за първата дама на Франция Сесилия Саркози са приготвили жителите на пернишкото село Кладница, съобщиха от селския инициативен комитет. Стол-люлка, изработен от естествен сезал, доплитат на ръка кладнишки жени.

Столът е направен от 3,8 км въже за около два месеца. Изработката е изцяло ръчна, като са заплитани безброй различни видове възли. За целта били направени специални ръчно огънати обръчи. Автор на дизайна е 24-годишната кладничанка Ралица Пламенова.

Идеята за подаръка хрумнала на жителите на планинското село веднага след съобщението за освобождаването на българските медици в Либия и за приноса на Сесилия Саркози. Тогава те решили, че при следващо посещение на първата дама на Франция в България ще я поканят да се отбие в селото, за да й се отблагодарят лично за стореното за българските сестри. Затова веднага започнали да плетат стола.

В петък селяните посрещнали с радост новината, че Сесилия и Никола Саркози пристигат в България на 4 октомври. Уникалният стол е почти готов, кладничанки сега само доплитат долните пискюли и нанизват на тях дървени топчета.

Столът-люлка е висок 2 м, изработен е на две нива. Седящото място е с метална конструкция, обвита изцяло с въжета. Второто ниво е изградено от 27 спирали.

Поканата към първата дама на Франция ще бъде отправена официално в понеделник от селския инициативен комитет в Кладница чрез сайта на френското президентство. Кладничани готвят и други изненади, ако Сесилия Саркози уважи поканата им и посети селото.