Киану Чарлс Рийвс е роден на 2 септември 1964 г. в Бейрут. Той е син на дизайнера на костюми Патриша Бонд и геолога Самюел Ноуин Рийвс. Двамата се запознават в Бейрут. Самюел е пратен в Хавайски затвор, заради продажба на хероин. Той изоставя семейството, когато Киану е на 3 години.

Рийвс има една биологична сестра и две полусестри. Той прекарва неспокойно детство изпълнено с чести местения и множество втори бащи. Отгледан е от детегледачки и баби и дядовци.

Рийвс прекарва голяма част от детството си в Торонто, Канада, където се запалва по хокея. Определян, като най-добрият вратар, съотборниците му дават прякора „Стената“. Рийвс сменя още няколко гимназии, но така и не завършва, пише каналът "Celebrity Box" във vbox7.

Актьорската му кариера стартира на 9-годишна възраст, когато се включва в представлението „Проклетите янки“. Първата поява на Киану във филм е в продукцията „Млада кръв“, където играе вратар на хокеен отбор. След излизането на филма, той заминава за Лос Анджелис, където неговия втори баща Пол Аарън му намира мениджър.

През 1986 г. Рийвс получава първата си по-значима роля във филма „Брегът на реката“. Следват роли във филмите „Опасни връзки“, „Критична точка“, „Моят личен Айдахо“, „Скорост“ и „Адвокат на дявола“.

През 1999 г. затвърждава мястото си в актьорската гилдия с ролята му във филма „Матрицата“. Рийвс участва в главна роли във филмите „Константин“, „47 ронини“, трите части на „Джон Уик“, а в края на 2021 г. ще влезе отново в образа на Нео в „Матрицата: Възкресения“.

В личен план, през 1998 г. Рийвс се среща с асистентката на режисьора Дейвид Линч Дженифър Сайм на парти. На 24 декември 1999 г. Сайм ражда първородно им дете мъртво. Няколко месеца по-късно тя загива в катастрофа. През 2009 г. Рийвс се запознава с визуалната художничка Александра Грант, с която работят по две книги. Двамата обявяват публично връзката си през 2019 г.

Рийвс участва в множество благотворителни кампании, като самият той основава частна фондация, която подпомага детските болници и медицинските изследвания свързани с рака.