Кание Уест
Кание Уест / Gulliver/Getty Images
Рапърът Кание Уест откри ревюто на „Баленсиага“ на Парижката седмица на модата, предаде АФП. Мъжете носеха униформи или аксесоари като бебешко кенгуру. Жените бяха облечени в дълги рокли и ходеха сред кал.

Каскет под суичър, кожен панталон, черно сако, много джобове, спортни обувки – така се появи рапърът Кание Уест на дефилето във Вилпен, Северен Париж, далече от суетата на модната седмица. Уест е приятел на дизайнера на „Баленсиага“, грузинеца Демна. 

Бившата партньорка на рапъра и муза на „Баленсиага“ – Ким Кардашиян, беше на първия ред на мрачното ревю, което се проведе сред декор на строителна площадка и кал. 

Звездите на колекцията бяха мъжките модели – в шорти и черни бомбета, спортни блузи с качулки, полуспортно, полудомашно облекло. Бял деним бе изцапан с кал.

Някои от мъжете носеха бебешки слингове, шарени сакове или плюшени играчки. Друг аксесоар беше розовата пазарска торба, преметната на рамо. Жените бяха шик, с високи токове, които се забиваха в калта. Мъжете газеха с кецове и чехли сабо.

Розови рокли, черно и бяло по тялото, блестящи и прозрачни тоалети бяха в контраст с калта. Сребристи материи и шлейфове сякаш бяха готови да се отделят от потискащата атмосфера и да отидат да празнуват. „Правете любов, а не война“, беше написал дизайнерът Демна на поканата за ревюто.
Демна се представя единствено с малкото си име в света на модата, пренебрегвайки фамилията Гвазалия. 

Според него модата е визуално изкуство и като такова няма нужда от история, за да се продава. Така стой става част от дизайнерите, които не придружават дефилетата си с никакво съобщение. „Ненавиждам етикетите“, казва Демна, който все пак поставя логото на „Баленсиага“ върху създадените от него дрехи. 
През март Демна, който е преживял войната на Русия срещу Грузия като дете, изрази изключително съчувствие към Украйна в своето прет-а-порте. Тогава той заяви, че модата е загубила правото си да съществува и модната седмица е станала абсурдна. 

През лятото Демна стана един от посланиците на платформата „Юнайтед24“ (United24), която набира средства за възстановяване на Украйна. 
„Баленсиага“ организира разпродажба, средствата от която подпомогнаха украински бежанци.
 
БТА