прозявка
прозявка / ThinkStock/Getty Images
Сподавянето на прозявка по време на скучна работна среща или безинтересен разговор само подбужда желанието да се прозяваме, пише в. "Дейли мейл".

Защо се прозяваме и колко заразна е прозявката?

Когато прикриваме отегчението си и се прозяваме със затворена уста, изпитваме непреодолим подтик да го правим по-често. Подобен е ефектът при сдържане на кашлицата или дълго потискане на порива за ходене до тоалетна.

Прозявката - признак за сексуално привличане


Това са установили учени от университета на Нотингам, Великобритания, след като са показали на 36 пълнолетни лица клипове с прозяващи се хора, за да изследват "заразния" ефект.

Ето защо жените се прозяват два пъти по-често от мъжете

"Когато човек се опитва да не се прозява, се създава напрежение в първичната двигателна зона на мозъчната кора, която иска да предизвика действието. Това вероятно е причината да не можем да го потиснем и да изпитваме по-голяма нужда да го правим", обяснява ръководителят на екипа Стивън Джаксън.

Лемурите разкриха неочаквана причина за прозяване

прозявка
ThinkStock/Getty Images

Човекът, кучетата и шимпанзетата имат "заразни" прозявки. Това някои специалисти свързват с чувството за съпреживяване и твърдят, че могат да откроят психопатите, защото те не прихващат от прозяването на другите хора.
БТА