Лемурите разкриха неочаквана причина за прозяване
Лемурите разкриха неочаквана причина за прозяване / ThinkStock/Getty Images

Италиански учени, изследващи лемури, откриха, че те се прозяват не само когато са сънени, но и когато са притеснени, съобщи "Ню сайънтист".

Защо се прозяваме и колко заразна е прозявката?

Елизабета Паладжи от университета на Пиза и колегите й изследваха два вида лемури в Южен Мадагаскар. Съвсем очаквано, те установиха, че животните се прозяват повече, когато им се спи, както и че няма разлика в прозявките между мъжките и женските.

Наблюденията им обаче показаха, че прозявките са свързани и с нивото на тревожност. И двата вида се прозяват повече, когато усетят наблизо хищник. Макар и да е известно, че някои непримати се прозяват заради стрес, обикновено тази реакция е забавена с около 30 минути в лабораторни условия. Затова специалистите мислят, че прозявките започват чак когато животното се отпусне. Според италианските учени това може да важи и за лемурите, макар и да се случва непосредствено след заплахата. Възможно е животните да се възстановяват по-бързо в естествената си среда.

Прозявката - признак за сексуално привличане

Прозяването, което е характерно за много животни - от шимпанзета до птици, се предизвиква от различни неща. При слоновете например това е тактика за охлаждане на мозъка, докато при някои птици е знак за съпричастност. При хората се покачва нивото на кортизола - хормон, отделян при стрес, който повишава бдителността.

Източник: БТА