/ iStock/Getty Images
В последно време тревожността и безпокойството са заели толкова много пространство в живота ни, че дълбокият и продължителен стрес се е превърнал в постоянен спътник на милиони хора. Мнозина, които често не могат да спят дълго време и се чувстват разбити дори през почивните дни, нахвърлят се върху близките си и нищо не им помага да намерят равновесие. Стандартните методи - сън, смяна на обстановката, почивка - вече не действат. Най-неприятното е, че всичко това не само трови ежедневието ви, но и убива имунната ви система, която е много необходима в момента, защото все още има много работа за вършене сега и много за вършене в бъдеще.

Защитните механизми на човешкото тяло са изградени така, че всичко в тази система е взаимосвързано. Болките в гърба могат да причинят увреждане на зрението, а прекаленото натоварване може да доведе до серия от ПТП, понякога продължителни, с усложнения и дълго време за възстановяване. Така че тревожността и стресът могат да изтощят имунната система. Ето как се случва това:

- Имунната и нервната система са тясно свързани. Централната нервна система е основният проводник на информация за всички "неизправности" и сигнали за тяхното отстраняване. Когато тя е отслабена от стрес, скоростта на предаване на "призивите" може да бъде намалена и отговорът на имунната система, активирането на защитните и елиминационните режими да се забави.

- Слабият стрес предизвиква защитни реакции в организма, докато силният стрес ги потиска.

- Животът в постоянна натовареност и с нарастващ физически и емоционален стрес може да доведе до развитие на синдрома на хроничната умора - заболяване, при което човек е постоянно слаб, често болен и уморен, и в резултат на това до нервни разстройства и физически заболявания. Подобно състояние може да се развие след тежко вирусно заболяване

За да мислите по-малко за себе си и за собствените си проблеми, най-разумното е да се съсредоточите върху това да помагате на други хора, които са в по-лошо и трудно положение. Според психолозите, това е добра и подпомагаща всекидневна антистрес терапия. Мислете позитивно и се опитвайте да помагате дори на непознати!
БГНЕС