/ iStock/Getty Images
Две деца + майка и татко = четирима души със собствена визия за живота. Средностатистическото семейство у нас към момента е предимно с такава численост, въпреки някои неутвърдени тенденции за повече деца, за едно дете, куче/коте, гей родители и други.

Коледа по български (СНИМКИ)

деца безпорядък
iStock/Getty Images

При четирима души под един покрив, да се поддържа редът вкъщи е задължение не само на един от тях. Ако децата ви са малки и все още не успявате да ги убедите по културен начин (без емоционално изнудване, подкупи, бой) да подреждат, то тогава е важно двамата възрастни да действат екипно. Всяко нещо, което възрастните ползват, е добре да се връща на същото място, на което е било подредено. Така поне 50% от населението вкъщи няма да създава безпорядък.
 
Пример – ако готвите, измийте съдовете и ги подредете обратно, оправете си леглото сутрин и т.н. Ако ви дойдат изненадващо гости, те ще видят играчки по земята, които неминуемо съпътстват отглеждането на деца, но не и тотален безпорядък.

5 полезни съвета за пролетното почистване
 

деца безпорядък
iStock/Getty Images

Постарайте се да си имате ден, в който да чистите по-основно – прах, прахосмукачка, измиване на пода и връщане на разместените неща по местата им. Ако го правите веднъж седмично, ще си личи. А със сигурност ще проличи и ако го правите по-рядко.
 
При деца вкъщи е удобно да нямате килими и да имате малка кухненска прахосмукачка. А вечер, макар и със сетни сили понякога, е хубаво да връщате играчките им в тяхната стая (или кът), защото на следващия ден с нови сили наследниците ще засипят с нови и тогава ще имате двойно по-малко място за стъпване.

деца безпорядък
iStock/Getty Images

Четете също:

Домакинската работа е вредна за сърцето

Малки хитринки за тези, които мразят да чистят (ВИДЕО)

Девет места в дома, които винаги забравяме да почистим

Не сушете дрехите си в помещения, в които спите или се храните

Колко често трябва да перем чаршафите?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук