/ ThinkStock/Getty Images
Бъдни вечер е. От кухнята се носи прекрасен аромат на баница с тиква, до блещукащата елха са седнали децата, които гледат захласнати „Сам вкъщи", похапват сладко курабийки и трепетно очакват Дядо Коледа. Цари семеен уют в дома - всички заедно - усмихнати, щастливи очакват Рождество Христово!

Да, ама не. Това да не ви е поредният американски сладникав филм. Ето я и българската реалност.

10-те най-добри филма за коледните дни (ВИДЕО)

Единственото общо с тази мила семейна картинка е датата - 24 декември. И тази година си бяхте обещали, че няма да повтаряте грешката от миналата, по-миналата и по-предишната година, и няма да оставяте всичко за последния ден. Още с първата коледна украса по магазини, витрини - което май беше някъде в края на ноември, бяхте завладени от коледния дух и повлияни от чудото, което той носи, планирахте в главата си всичко, което трябва да свършите до 23 декември - пазаруване, чистене, украса, подаръци. Ама както си знаем - всяко чудо за три дни. Та и вашето така. Дните минаваха, все си казвахте, че от утре вече се захващате със задачите и... така изведнъж се оказа, че е Бъдни вечер, а вие нищо не сте свършили.

Коледа
ThinkStock/Getty Images

Чувате отново онова дразнещо гласче в главата си, което ви крещи, че сте супер неорганизирани, несериозни - как всички останали са готови с приготовления, а вие... Вижте Иванови от горния етаж - дори и ястията за празничната трапеза на Коледа вече са приготвили. Ами спокойно, не сте само вие, голяма част от българите са като вас, Иванови са някакво изключение!

Стратегическото планиране очевидно не е силно изразена черта на националния характер. Проектното мислене е за балъците, българинът е император на импровизациите, повелител на импулсивното действие, човек на моментното вдъхновение.

Необичайна за кралските особи: Коледната картичка на принцеса Виктория (СНИМКИ)

Така след първия шок, че дата е 24 декември, вкъщи е хаос, нямате подаръци, не сте започнали да приготвяте нечетния брой ястия, а и то няма как да готвите, защото не сте напазарували, осъзнавате, че в действителност има предостатъчно време. Значи можете спокойно да си изпиете сутрешното кафе, да изпушите една-две цигари, да видите дали не дават някой от любимите ви коледни филми по телевизията и чак тогава да планирате деня.

Най-големите изкушения за животните са шоколадовите календари, декорацията за елха, фигурките на Дядо Коледа и подаръчните пликчета с лакомства
ThinkStock/Getty Images

Някъде по обед - вече подредили задачките - жената в кухнята, децата се заемат с украсата под контрола на баба и дядо, мъжът отива на пазар, записал грижливо всеки един от продуктите - кори за баница, ама от тия, дето ги рекламират по телевизията... В късния следобед пускате филми на децата, за да можете да избягате да им купите подаръците, ако все пак се сетите къде оставихте писмата с желанията им.

Коледа
ThinkStock/Getty Images

Разбира се - в цялата тази лудница няма как и да не се разиграе някой лек семеен скандал, защото явно съпругът е гледал друга реклама за кори за баница, децата са счупили 5-6 коледни играчки, по-възрастните в семейството ви дават акъл как да сте по-организирани.

Коледните подаръци, които всяка жена ще хареса (ВИДЕО)

Странното е, че въпреки целия хаос - най-накрая някъде около 22.00 часа все пак всичко е готово, ястията са на масата, подаръците са под елхата, семейството е заедно, за да посрещне един от най-топлите празници Рождество Христово.

Традиционните ястия не са вредни, опасно е преяждането
ThinkStock/Getty Images

До Бъдни вечер има още цели два дни, така че ако искате тази година да пропуснете този луд филм от реалния живот, все още имате време.

И не забравяйте, че смисълът и магията на този прекрасен празник не е в подаръците, не е в подредената къща и нечетния брой ястия на трапезата - а в това, че има с кого да го споделите. Така че и да е пълна бъркотия вкъщи, няма значение. Усмихнете се, защото сте наистина щастлив човек, заобиколен от семейство и приятели, които ви обичат, и всички заедно ще направите Коледата вълшебна!