Американски институт разкри девет места в домове, подминавани при чистенето дори от най-старателните домакини
Американски институт разкри девет места в домове, подминавани при чистенето дори от най-старателните домакини / ThinkStock/Getty Images
Американският Институт за домакинство разкри девет места в домове, подминавани при чистенето дори от най-старателните домакини, съобщи в. "Дейли мейл".

Вижте кое е най-мръсното място в дома

Сред тях са дистанционното на телевизора, платнени пазарски чанти, метли и четки, клавиатурите, пералнята, хладилникът.

Дистанционното на телевизора

Ако се замислите за последния път, когато сте чистили дистанционното си, вероятно ще поискате да грабнете антибактериална кърпичка, преди да го ползвате отново.

Ако се замислите за последния път, когато сте чистили дистанционното си, вероятно ще поискате да грабнете антибактериална кърпичка, преди да го ползвате отново.
Ако се замислите за последния път, когато сте чистили дистанционното си, вероятно ще поискате да грабнете антибактериална кърпичка, преди да го ползвате отново. ThinkStock/Getty Images

При все че телевизорът и поставката му вероятно са в списъка за почистване, повечето домакини забравят за дистанционното, въпреки че то е в ръцете им постоянно.

Платнени пазарски чанти

С постепенното излизане от употреба на найлоновите торбички, платнените пазарски чанти стават все по-разпространени. От института съветват да перем редовно пазарската си чанта, за да премахнем бактериите от нея.

В дамската чанта има повече бактерии, отколкото по тоалетната дъска

Освен това е хубаво след всяко пазаруване да почистваме остатъците от хранителни и други продукти.

Метли и четки

Точно както четките за грим, домакинските метли и четки също трябва да бъдат почиствани - или с прахосмукачка, или като ги накиснем в сапунен разтвор.

Клавиатурите

Клавиатурата на лаптопа или компютъра ни трябва да получава специално внимание при дезинфекцията, имайки предвид колко често работим с нея.

Клавиатурата има 400 пъти повече бактерии, отколкото седалката на тоалетната чиния
Клавиатурата има 400 пъти повече бактерии, отколкото седалката на тоалетната чиния ThinkStock/Getty Images

Клавиатурата има 400 пъти повече бактерии, отколкото седалката на тоалетната чиния.

Чантата за спорт

Дрехите, с които ходим на фитнес, често отиват направо в пералнята след тренировка. Но не и раницата или сака, в които ги носим. Дори чантите, които не се побират в пералнята, можем да почистим със сода за хляб, за да се неутрализира лошата миризма от потта.

Пералнята

Най-много бактерии има в отделението за перилния препарат и по уплътнението на пералнята. Затова трябва да обърнем специално внимание на тези места, съветват експертите.

Не сушете дрехите си в помещения, в които спите или се храните

Хубаво е да оставяме вратата на пералнята отворена между отделните пранета, за да се проветрява и да не се натрупва мухъл.

Рафтовете и чекмеджетата на хладилника

Специалистите напомнят, че в отделението за пресни зеленчуци в хладилника се натрупват множество хранителни остатъци. В резултат на това бактериите там се увеличават и е добре да го почистваме редовно. Те препоръчват на дъното да сложим кухненска кърпа.

Специалистите напомнят, че в отделението за пресни зеленчуци в хладилника се натрупват множество хранителни остатъци
Специалистите напомнят, че в отделението за пресни зеленчуци в хладилника се натрупват множество хранителни остатъци ThinkStock/Getty Images

8000 бактерии се таят в отделението за зеленчуци в хладилника

Пространствата между уредите

Често трябва да пускаме прахосмукачката в пространствата между кухненските уреди или мебелите ни, защото там се натрупват мръсотия и прах. Полилеите

Полилеите бързо се покриват с прах. За лесното им почистване може да използваме антибактериална мокра кърпа.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook
БТА