/ iStock
Доцентът от катедрата по безопасност на живота и методи на обучение на Държавния университет по образование Сергей Сумкин разказа как да защитите къщата си от разбойници през зимата. 

Според Сумкин няма нужда да разпространявате информация за местоположението ви докато отсъствате в социалните мрежи. Тези публикации могат да привлекат крадци.

"Използвайте триковете от филма "Сам вкъщи": ​​създайте впечатление за вашето присъствие. Използвайте таймери, за да включите осветлението в къщата за определено време, свържете радио към таймера, за да създадете фонов шум."

Сумкин съветва още да се монтира осветление със сензори за движение, така че съседите да виждат, когато някой непознат влезе в имота.

Експертът препоръчва да помолите съседите да следят къщата през зимата, ако някой живее наблизо. Той отбелязва, че съседите не трябва да влизат редовно в къщата, просто минават и проверяват за признаци на натрапници.

Внимание, крадци: Как да опазим дома си, докато сме на почивка


Сумкин казва, че е важно да се подрязват храсти и дървета, така че това, което се случва в двора ви, да се вижда с просто око.

Доцентът съветва укрепване на прозорците и вратите и поставяне на капаци или решетки върху тях като допълнителна защита. 

Експертът отбелязва, че най-добрият начин да изплашите крадците е споразумение с агенция за сигурност. Частната охрана бързо ще реагира на повикване и ще защити къщата от нежелани гости.
Рамблер