45% от собствениците на домашни любимци споделят, че често купуват подаръци за рождения им ден, а 95% от тях ги смятат за членове на семейството. Когато кучето или котката станат част от домакинството ни, искаме да направим всичко възможно, за да повишим качеството на живота им, пише каналът "Zoo Box" във vbox7. Ето и какво можем да направим, за да бъдат домашните ни любимци по-дълго сред нас:

Поддържайте домашния си любимец активен

Отделете специално време и внимание на играта с домашния любимец. Това ще го поддържа в добра форма, а редовните разходки в парка ще са благоприятни и за вашето здраве.

куче
iStock/Getty Images


Кастрирайте домашния си любимец

Добре е да кастрирате своето куче или котка още преди първото им разгонване. По този начин ще намалите шансовете за някои заболявания, както и вероятността котката ви да избяга в търсене на партньор.

Релаксиращ ден за домашния любимец

Всеки има нужда от спа процедури, дори и домашният ви любимец. Поглезете своето животинче с лек отпускащ масаж, който ще намали безпокойството му и ще отпусне мускулите, особено след ден, изпълнен с игри.

Премахнете опасните предмети от дома си

Котките и кучетата са любопитни и обичат да си играят и дъвчат всичко, което намерят в дома ви. За да избегнете ситуации, които могат да застрашат здравето на вашия домашен любимец, премахнете всички опасни за тях неща.

коте
iStock/Getty Images


Посещавайте ветеринарния си лекар

Не забравяйте да посещавате ветеринарния си лекар по всяко време, когато това е необходимо. Не пренебрегвайте рутинните прегледи, дори когато не виждате проблеми при домашния си любимец.

Мийте редовно зъбите му

Както при хората, така и при домашните любимци е изключително важно редовното миене на зъбите. Използвайте само специализирана паста за зъби, както и дъвчащи лакомства за зъби.

куче
iStock/Getty Images

Погрижете се за козината му

Освен да къпете домашния си любимец е важно редовно да сресвате козината му, а при нужда и да я подстригвате. Грижата за козината ще предотврати кожни раздразнения и инфекции.

Внимавайте какво яде домашния ви любимец

Според проучване животните с наднормено тегло живеят много по-малко от останалите. Ако домашният ви любимец има апетит е важно да следите килограмите му и при нужда да му изготвите нов хранителен план.

коте
iStock/Getty Images