/ iStock
Потънал кораб на повече от 3000 години с непокътнат товар е открит край северния бряг на Израел.

Потъналият кораб и неговите артефакти са открити на повече от километър дълбочина на дъното на Средиземно море от енергийната компания Energean, регистрирана в Лондон, предаде АФП

Проучване на компанията разкри товара на кораба, състоящ се от стотици амфори - кани с двойни дръжки, в които през бронзовата епоха са се съхранявали стоки като вино или зехтин.

"Изглежда, че корабът е потънал в кризисна ситуация, или поради буря, или поради опит за пиратска атака - добре познато явление през късната бронзова епоха", казва Якоб Шарвит, ръководител на морския отдел на Израелската служба за антики.

Потъналият кораб е открит миналата година на 90 км от брега на Северен Израел и според оценките на служителите датира от XIV или XIII в. пр.н.е.
Повече от три хилядолетия останките от кораба датират от времето, когато морската търговия започва да процъфтява през бронзовата епоха.

Екипът на Energean, който проучва морето, открива голяма купчина от кани, натрупани на морското дъно, заяви ръководителят на компанията по въпросите на околната среда Карнит Бахартан.

"Когато им изпратихме (на органа по антиките) снимките, се оказа, че това е сензационно откритие, далеч отвъд това, което можехме да си представим", каза Бахартан.

Местоположението на находката, далеч в морето, разкрива, че древните мореплаватели са били в състояние да се ориентират без пряка видимост към който и да е бряг. Тогава вероятно са използвали положението на звездите и слънцето.

Energean проведе операция за извличане на някои от съдовете за съхранение, които скоро ще бъдат представени пред обществеността, съобщиха от ведомството.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС