3 милиона потънали кораби, търсят ги със сателит
3 милиона потънали кораби, търсят ги със сателит / © ThinkStock/Getty Images

На дъното на океаните има приблизително три милиона потънали кораби, като една трета вероятно са в северната част на Атлантика. Вече е възможно местоположението на част от тези кораби да се определи с помощта на сателити, пише Discovery News, цитиран от агенция "Фокус".

Морският геолог Матиас Байе от Кралския институт на Белгия за естествени науки и колегите му обясняват, че круширалите кораби произвеждат следи, които могат да бъдат засечени на цветни сателитни изображения с висока резолюция, каквито са данните от Landsat-8 на Националната космическа агенция на САЩ (NASA).

Характерните линеарни следи се простират на до 4 километра от намиращи се в плитки води останки от кораби и това ги прави лесно различими от Космоса.

30 бурета със злато се търкалят в Черно море

Първоначално изследователите са анализирали четири известни места на корабокрушения край бреговете на Белгия. Намиращите се на разстояние до 5 километра един от друг кораби са граждански плавателни съдове. Два от тях са потънали, след като са били минирани по време на Втората световна война, трети се е сблъскал с друг кораб, а за четвъртия се смята, че се е ударил в потънал кораб.

Използвайки модели на приливите и отливите и 21 безоблачни фотографии на Landsat-8, учените да картографирали седиментните форми, които се образуват около круширалите съдове.