Най-много потънали кораби у нас има край Созопол
Най-много потънали кораби у нас има край Созопол / снимка: БГНЕС, архив

Най-много потънали кораби у нас има край Созопол. Повечето са немски и руски, потопени през 20 век, разказа за БТА Ивайло Еримиев, водолазен инструктор на водолазната школа на южния плаж в курорта „Слънчев бряг”.

Еримиев се гмурка от 1986 г. в различни морета и океани. Знае дъното на нашето Черноморие от север до юг като петте пръстта на едната си ръка. Разказва, че у нас има много красиви подводни дестинации - Камен бряг, Калиакра, Ахтопол, Китен, Поморие, Лозенец и др., а цялото крайбрежие е осеяно с потънали кораби и Еремиев е виждал десетки. Най-достъпни потънали съдове има край брега от Варна до Калиакра, на север от нос Емине, а най-много са край Созопол. Повечето са немски и руски, потопени през 20 век. Има и руски подводни лодки.

От северната страна на нос Емине има потънала руска подводница от Втората световна война. Интересното на потъналия кораб е историята. Можеш да видиш къде точно корабът е ударил мината, каква е била пробойната, може да влезеш вътре в трюма, да видиш какъв е бил товарът, който е прекарвал плавателният съд.

Виждал съм например големи зъбни колела, които са били натоварени по онова време на кораба. Намирали сме стъклен буркан пълен с мюсли, което означава, че още по онова време сме пренасяли такива товари, обяснява Еремиев.

Созопол е бил с най-голямо движение на кораби и най-много инциденти във водата

Созопол е бил град, където е имало най-голямо движение на кораби и именно там са се случвали най-много инциденти във водата. Еремиев разказа, че един от деветте български довоенни товарни параходи, собственост на Българско търговско параходно дружество, през септември 1941 г. потъва именно в района на Созопол. Корабът „Родина” е пътувал натоварен със зърно от Истанбул за Варна. В района на Созопол, срещу нос Колокита корабът се натъква едновременно на две мини от българско минно заграждение и потъва. Днес корабът лежи на около 33-40 м и е добре запазен. Свободно може да се влезе в надстройката и трюмовете, които са празни.

В района на нос Аскин близо до село Черноморец пък има останки от потънал пасажеро-товарен параход, който потъва през 1931 г. след навигационна грешка. Преди четири години водолази са открили край Созопол още един потънал кораб. Находката е била съвсем случайна, а откритието е направено по време на подводни курсове по техническо морско гмуркане. Спускането е било на дълбочина 330 м, което е причината да бъде открит корабът.

Обикновените рибарски плавателни съдове често закачат случайно потънали кораби, но тук това така и не се е случило, защото корабът почти целият е бил вкопан в пясъка. Черноморското крайбрежие има хилядолетна цивилизационна история, а корабоплаването в него се извършва от древността. Това неизменно е свързано и с доста корабокрушения, трагедии за едни, но впоследствие водолазна атракция за всички нас, каза Еремиев.

Освен множеството кораби от древността, но и по-съвременни търговски и военни кораби и дори подводници, интересни за разглеждане са и подводните артефакти в близост до древни селища като Созопол, както и някои подводни феномени като каменната гора или просто красиви местности като Маслен нос, Силистар, Тюленово, Камен бряг и др. Еремиев каза, че има места, където попадаш и не ти се излиза от водата. Усещането не може да се опише с думи, трябва да се види красотата от съчетание на камъни, водорасли, риби, които плуват отстрани, пясъчни красоти, да се усети тишината, да се види проникването на светлината, да се усети безтегловността. За разучаването на потънали кораби, при навлизането в пещери и нощни гмуркания задължително се използват фенери.

При подготовката на водолазите се набляга основно на правилното дишане

Екипировката на всеки един водолаз включва - защитно облекло, което е с различна дебелина според температурата на водата, маска, водолазен регулатор, баластна жилетка, водолазна бутилка с въздух, водолазни боти, плавници, баластен костюм, водолазен компютър, шнорхел. Наемът на екипировката от водолазна школа струва 30 лева. Обучението за начинаещи е 600 лева. Курсът е петдневен и включва теория, задължителен изпит върху преподаваната материя и 4 гмуркания с инструктор в отрит воден басейн. Предлагат се и кратки курсове, след които начинаещият, отново с придружител, може да разгледа морските дълбини. Разходката се нарича „дискавъри” и струва 100 лева за 30 минути под водата.

Основното, на което се набляга при подготовката на курсантите е правилното дишане. От него и от дълбочината на спускането зависи, колко време може да се стои под водата. Нивото на въздуха в бутилката се наблюдава на регулатора. Когато намалее налягането, трябва да започне изплуването от водата. Еремиев препоръчва на начинаещите да не задържат въздуха в дробовете си, да избягват лоши метеорологични условия, никога да не се гмуркат сами, а това да се прави с инструктор или друг водач, чийто опит и познания за съответния район са на ниво.

Сватба под водата - най-новият хит сред младите

Сватба под водата е най-новият хит сред младите, разказа Еремиев. Услугата не е никак скъпа и за 200 лева осигурява кратък курс за подводно гмуркане за младоженците, пълна водолазна екипировка, придружаващи ги водолазен инструктор и асистент.

Всъщност церемонията няма статут на официален брак. Преди нея или след нея младоженците са сключили или сключват граждански брак, а подводната сватба е атракция, която е неповторим, нетрадиционен и запомнящ се момент. Церемонията се предлага от водолазeн център на южния плаж в Слънчев бряг. Специалисти на центъра вече два пъти са организирали предложения за брак на два метра под водата. Годеникът поставя на любимата пръстен, влюбените се целуват, прегръщат, отваря се шампанско.
Водолаз от нашата школа, асистира през цялото време, каза инструкторът на водолазното училище, под чието пряко наблюдение се организират и провеждат церемониите.

Специалисти на центъра предварително проучват възможностите и подходящите места за провеждането на подобни церемонии. Цените за подобна сватба зависят от броя на хората, които ще участват в потапянето. Ако освен младоженците има и други смели техни гости се заплаща допълнително. Цената зависи от това дали хората са обучени да се гмуркат или трябва предварително да проведат курс.

Във водолазния център има постъпила заявка за подводен рожден ден през август. Отсега се знае, че гостите ще са около 30 души, но едва половината се от тях са се престрашили да вдигнат наздравица с рожденика под водата. Останалата част от компанията ще подготви партито на брега. Под вода влиза и фотограф, който запечатва най-веселите моменти от партито.