Изразявайте гнева си за дълъг и щастлив брак
Изразявайте гнева си за дълъг и щастлив брак / снимка: sxc.hu

Забравата и прошката не са пътят към щастливия брак, установи американски учен. Според него изразяването на гнева и споровете помагат за прочистване на въздуха и гарантират дълъг и щастлив брачен съюз. Според изследователя от Флорида културата на прошката всъщност може да създаде сериозни проблеми.

Джеймс МакНълти от Държавния университет във Флорида установил, че прощаването невинаги работи. "Постоянно откривах доказателства, че мислите и поведението, за които се смяташе, че са свързани с увеличаване на щастието, в действителност го влошават при някои хора, обикновено тези, които се нуждаят от най-голяма помощ, за да постигнат щастие", обяснява МакНълти.

В поредица от изследвания той установил неотдавна, че прошката в брака може да доведе до някои неочаквани негативни последици. „Ние всички преживяваме период във връзката, когато партньорът прегрешава спрямо нас по някакъв начин. Например партньорът може да е финансово безотговорен, неверен или да не ни подкрепя. Когато това се случи, трябва да решим дали да се разгневим и да изразим гнева си или да простим”, допълва изследователят.

Неговото проучване открило редица фактори, които усложняват ефективността на прошката, включително нивото на благосклонност на партньорите, сериозността и честотата на прегрешението. „Смятайки, че партньорът е склонен да прощава, кара сърдечните хора да се стремят да го оскърбяват колкото се може по-малко, а коравосърдечните - да го оскърбяват все повече и повече”, отбелязва МакНълти.
Освен това според него гневът може да играе важна роля в сигнализирането на прегрешилия партньор, че оскърбителното поведение е неприемливо.

„Ако партньорът може да направи нещо, за да разреши даден проблем, който в противен случай ще продължи да съществува и да се отразява негативно на връзката, хората могат да почувстват ползите в дългосрочен план от временното потискане на прошката и изразяването на гнева”, казва изследователят, цитиран от БГНЕС.

Според него обаче няма един отговор на проблема. „Няма магическо решение, един-единствен начин на мислене и поведение във връзката. Последиците от всяко решение, които вземаме във връзката си, зависят от заобикалящите го обстоятелства”, допълва МакНълти.