Изпитвате ли във Facebook завист?
Изпитвате ли във Facebook завист? / снимка: sxc.hu

Докато повечето потребители на социалните мрежи влизат в профилите си, за да проверят какво се случва с приятелите им, ново проучване откри, че любопитстването какъв е животът на околните ви може да ви накара да си направите оценка на постигнатото и да се разочаровате от крайния резултат, пишат медиите в САЩ.

Експертът на сутрешния блок „Early Show” Кейти Линъндол отбеляза, че през последните пет години сайтовете, като Facebook се превърнаха в мястото, в което хората вече споделят нещата от личния си живот. Днес вече повече от 500 млн. Интернет потребители ежедневно публикуват на страниците си свои снимки, клипове и информация за живота си, пише БГНЕС. Ново изследване откри, че тези социални мрежи оказват негативно въздействие върху настроението и могат да доведат до депресия, а не щастие.

„Това, което хората излагат на показ в мрежите, са техните най-ценни придобивки- колите, които карат и ваканциите в луксозни курорти, например. Не всеки обаче може да си позволи подобен живот. По тази причина хората започват да сравняват животите си с тези снимки и по-късно се депресират, защото чувстват, че постигнатото всъщност не е достатъчно”, уточни пред репортери психологът д-р Дейвид Суонсън - един от провелите изследването учени.