Избираме онлайн кое място да осветят плочките Pavegen с генерирана от крачки енергия
Избираме онлайн кое място да осветят плочките Pavegen с генерирана от крачки енергия / netinfo

Johnnie Walker ще реализира през пролетта на 2012 г. у нас новаторския технологичен проект Pavegen, който превръща кинетичната енергия от стъпките на хората в електричество. С над 40 млн. крачки, събрани във Фейсбук и със специално разработеното приложение за iPhone, българите избраха технологичното решение от трите идеи в проекта Keep Walking.

Избираме онлайн кое място да осветят плочките Pavegen с генерирана от крачки енергия
netinfo

Преди да пристигне инсталацията в България, Johnnie Walker отправя ново предизвикателство към всички иновативно мислещи хора. От 13 декември на www.keepwalkingproject.com всеки може да посочи къде и защо трябва да бъдат поставени плочките Pavegen на различни места в България за в бъдеще така, че да се осветят значими за хората места с енергията от техните крачки.

На специалната интерактивна карта всяка седмица Johnnie Walker ще поставя скрита „енергийна точка", а този, чието предложение е най-близко до точката, ще спечели награда. Всеки участник в предизвикателството, независимо дали е сред печелившите, ще бъде представен при реализирането на инсталацията Pavegen в България.

Pavegen е система от плочки, които, поставени върху настилката на оживени пешеходни зони, превръщат

Избираме онлайн кое място да осветят плочките Pavegen с генерирана от крачки енергия
netinfo
стъпките на хората в един неизчерпаем източник на електроенергия.

Изобретението е дело на 25-годишния англичанин Лорънс Кембъл-Кук, който разработва прототипа му, още докато учи в университета. 100% от повърхността на плочките е изработена от рециклирана гума, а основата - от над 80% рециклирани материали.

Технологията на Pavegen печели много награди, номинирана е и за „Продукт на годината" във Великобритания наред с разработки като iPad на Apple.

За повече информация посетете www.keepwalkingproject.com.