Имат ли пъпове Адам и Ева?
Имат ли пъпове Адам и Ева? / ThinkStock/Getty Images
Имат ли пъпове Адам и Ева?
82324
Имат ли пъпове Адам и Ева?
  • Имат ли пъпове Адам и Ева?

Имат ли пъпове Адам и Ева? Защо ги рисуват с пъпове?

В този въпрос се съдържат две съвсем различни теми. Първо, имали ли са Адам и Ева пъпове? Второ, как трябва да бъдат рисувани и защо са рисувани изобщо?

Нека да е ясно. Библията не се занимава с дреболии. И друг път сме обяснявали за описанието на Адам и Ева и какво всъщност означават тези два образа, на какво са алюзия, каква е символиката им. В това описание физическите характеристики са излишни. Имал ли е брада Адам, късо подстриган ли е бил, каква е била фризурата на Ева, колко е бил едър бюста и имала ли е бенки? Това са никому ненужни подробности.

Но пъпът е важен, защото в случая става дума за белег от прекъснатата пъпна връв на плода в майчината утроба. А щом Адам и Ева са нямали майка и не са били в ничия утроба, какво става тогава с пъпа им. Ето как въпросът за пъпа влиза в религиозните дебати и по него започва да се теоретизира. Първо, ако са имали пъп изначално, още като са били създадени, то за какво им е бил? И по-важното. Щом Адам е по божи образ и подобие, има ли бог? Много щекотлива област. Наистина трябва да се внимава.

В религиозните среди се приема, че макар и неродени от майка, Адам и Ева имат пъпове. Но сега идва и интересното. Въпросът вече се поставя по друг начин. Кога им се появяват пъпове-преди грехопадението, по време или след него. Първата теория е, че Адам е създаден още от самото начало с пъп и ние не можем да знаем за какво му бил ли по-точно с какво е била свързана пъпната му връв. И изобщо пъпната връв следствие на пъпна връв ли му е или просто на естетическо решение? Втората група твърдят, че пъпът на Адам се формира някъде между появата на Ева и откъсването на плода на познанието. Взимането на реброто всъщност води до появата на пъп. Третата теория е,че пъпът е следствие на грехопадението. Така Адам и Ева губят предишния си статут и пъпът е нещо като белег на първородния грях Много спорове има по темата с пъпа, но в общи линии се приема, че са имали пъпове, но се спори от кой момент нататък.

Сега за рисуването. Изобразяването на Адам и Ева придобива огромна популярност през Ренесанса. Дотогава това не е особено експлоатиран сюжет. Голото тяло е табу. То е приоритет на варварската култура. Но през Ренесанса да нарисуваш Адам и Ева е легален начин да се поупражняваш по анатомия и да имаш голи модели. Художниците не се вълнуват от точното време на появата на пъпа, затова и повечето си ги рисуват с пъп, защото са уловени или в момента на откъсването на плода или след грехопадението, когато покриват гениталиите си с листа. Това е любимият художествен момент. Тогава по всички теории те трябва да са имали вече пъп. Някои автори крият тази област, за да не ги обвинят в неточност. Но на повечето не им пука изобщо.

Разбира се, съществува религиозно течение, което е убедено, че Адам и Ева са нямали пъпове и никога не са придобили. Художниците напълно игнорират тези теоретици, защото колегите им ще се смеят, ако нарисуват голи човешки фигури без пъп. Това няма да мине за религиозност, а за липса на анатомични познания. И следователно за художествена грешка. Ние смятаме, че Адам и Ева са си имали изначално пъпове, защото Господ бог е висшият творец. И точно както по-нисшите, както художниците, да създаде първите хора без пъпове би се схванало от останалите само като грешка, а не като логическа последица.

Така че логиката да си гледа работата. Да живеят пъповете.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате