/ iStock photos
Яйцата са сред най-евтината, достъпна и изключително полезна храна на пазара. Могат да бъдат сравнени със своеобразна хранителна бомба: ако от яйцето се излюпи пиленце, то ще разполага с абсолютно всички необходими за растежа на живия организъм витамини и минерали, за да се развие отлично.

За да сравним ползите от яйцата от токачки, нека първо поговорим за кокошите: те повишават нивата на добрия (HDL) холестерол, което пък спомага за по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт. На второ място, кокошите яйца са отличен източник на холин – Витамин В4 – известен повече като отлично средство за изгаряне на мазнини. Човешкото тяло се нуждае от 0.5 до 1 г холин дневно, а едно цяло яйце е отличен източник на това важно вещество, като съдържа повече от 100 мг. На трето място, кокошите яйца са изключително полезни за очите, тъй като съдържат лутеин и заексантин – мощни антиоксиданти, които се натрупват в ретината на окото и предотвратяват дегенеративните процеси. Ако консумирате само по един жълтък на ден в продължение на 4-5 седмици, нивата на лутеин в тялото ще бъдат увеличени с 28 до 50%, а на зеаксантин - със 114 до 142%.

Кокошият жълтък съдържа огромни количества Витамин А, по-известен като ретинол. Този витамин е отговорен за съхранението на паметта и за забавяне на стареенето на организма, спомага за борба с инфекциите и вирусите, и не е по-малко ценен от витамин С.

На външен вид яйцата от токачка са доста по-различни от кокошите – по-малки са, като характерното за тях е, че всяко снесено яйце е с различна шарка от предходното. Много трудно могат да бъдат намерени напълно еднакви като шарка яйца от токачка; те са по-малки от кокошите, тежат около 45 града, и са бледокафеникави на цвят. Черупката им е изключително здрава, което удължава почти два пъти срока за съхранение на снесените яйца – те запазват отличните си хранителни качества до 1 година при съхранение на температура от 10-15 градуса.
Полезните им свойства, обаче, са в пъти повече от тези на кокошките.

Токачката принадлежи към разред Кокошкови, и птиците са родственици на кокошките, пуйките, фазаните, пъдпъдъците и пауните. Родина на този вид птици е африканският континент, където и днес може да се открие в диво състояние, но се среща също и в Южна Европа, на остров Мадагаскар, Коморските, Хавайските и Антилските острови.

Токачката е изключително красиво, но и много лесно за отглеждане животно. Не е претенциозно към храната, типично за пернатите обича да си прави прашни бани, обожава плодове и зеленчуци, всякакъв вид трева и червейчета. Нерядко стопаните предпочитат отглеждането на такъв вид домашни птици, тъй като определено са по-послушни от кокошките, поддават се на елементарно възпитание, кротки (но много плашливи са), и не на последно място – красиви са! Единственият им недостатък може да се открои в гръмогласието им, което лесно издава емоциите на животното – когато се радва да види стопанина си, или когато забележи вредител (напр. котка, бел. ред.), птицата издава характерен звук.

Кокошките са различни и по още една отличителна черта: предпочитат да снасят където заварят, вместо да ползват специално изградените полози.
Токачките на практика не боледуват.

Яйцата на токачките се препоръчват на хора с авитаминоза и анемия, тъй като бързо възстановяват баланса на витамини и минерали в тялото. Яйцата им са хипоалергенни – тоест, безвредни за хора с хронични заболявания. Протеинът в яйцето е уникален по рода си – лесносмилаем, и яйцата съдържат и едва забележимо количество холестерол – в пъти по-ниско от това на кокошките. Калорийният им заряд е 40-45 ккал в 100 г.
Те съдържат голямо количество витамини, микроелементи, сред които калций, желязо, които укрепват нервната система. Достатъчно е да се консумират по 2 броя на ден, за да може тялото да си набави дневния процент протеини и аминокиселини в човешкото тяло.

Как да познаем пресни ли са яйцата?

Има два лесни начин да познаете пресни ли са яйцата. Първият е "бабиният" - като потопите сурово яйце в чаша вода. Ако то потъне на дъното – значи е снесено в наскоро. Ако леко се надигне в чашата, но все пак остане в долната й част – снесени са преди седмица и можете да ги консумирате. Ако яйцето, обаче, изплува на повърхността, в никакъв случай не го яжте – доста старо е.

Вторият метод също е традиционен за нашите ширини - ако яйцето се бели лесно след сваряване, значи е снесено в предходните 3-4 дни. На яйца, които са снесени наскоро, мембраната под черупката се прилепва плътно към нея, което прави обелването на яйцето почти невъзможно. В пресните яйца белтъците се придържат към вътрешната мембрана на черупката много здраво, като с времето между черупката и мембраната започва да прониква въздух. Така яйце, снесено поне преди 15 дни, ще се бели много по-лесно от друго, снесено преди два дни.

Според някои научни изследвания високопротеинова диета може да бъде вредна за пациенти с бъбречни заболявания.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС