/ iStock/Getty Images
Независимо дали варите, поширате или бъркате яйцата, те несъмнено са един от най-здравословните и достъпни източници на протеини.

Някога яйцата са били спорен избор поради опасения за наситените мазнини и холестерола, но оттогава изследователите са доказали, че яйцата имат редица диетични ползи. Ако разгледаме хранителния профил на едно яйце, то има само 75 калории, със 7 грама висококачествен протеин. Освен това едно яйце съдържа желязо, няколко минерала, витамини и само 5 грама мазнини. Но трябва ли да ги консумирате ежедневно? Какво се случва с тялото ви, ако ядете яйца често?

Звездната комбинация от белтъчини и мазнини прави яйцата по-засищащи и на свой ред намалява желанието да продължите да ядете. При по-малко хранения може да се очаква намаляване на теглото.

Освен това, когато се консумират за закуска, яйцата подпомагат метаболизма и могат да контролират апетита ви.

Снимката е илюстративна
iStock/Getty Images

Смята се, че яйченият жълтък съдържа витамин D, който може да ви помогне да се възстановите по-бързо от настинка и грип например.

Яйцата са и чудесно средство за укрепване на имунитета, тъй като съдържат различни минерали и витамини, необходими за поддържане на здравето на организма.

Когато се консумират ежедневно, яйцата могат да подобрят когнитивното здраве, тъй като съдържат всички хранителни вещества, необходими за остър ум.

Яйцата съдържат витамин В12, В6, холин и фолиева киселина - хранителни вещества, които регулират настроението и паметта на човека.

Холестеролът от години носи лоша репутация на яйцата, тъй като мнозина смятат, че те повишават нивата му в организма. Въпреки това, когато консумирате по едно-две яйца дневно в диетата си, това подобрява нивата на добрия холестерол, като LDL и HDL.

Яйцата са отличен източник на селен, като средна порция от две яйца покрива 41% от препоръчителния дневен прием. Селенът е важен за здравето на кожата, така че когато ядете по едно яйце дневно, той подхранва кожата ви и я поддържа здрава.

Една от най-важните функции на витамин D е да ни помага да поддържаме здрави кости. Това се постига чрез подобряване на абсорбцията на калций в червата и поддържане на нивата на калций и фосфор в граници, които подпомагат здравословния растеж и ремоделирането на костите. В едно яйце се съдържат 6% от дневните ни нужди от витамин D, така че добавянето на едно яйце в чинията ви всеки ден може да осигури ползи за здравето на костите.

Макар че яйцата са малки, жълтъкът, по-специално, е източник на важни хранителни вещества като витамин В12, витамин D и холин, които са важни за преработването на храната в енергия.

Освен това комбинацията от протеини и здравословни мазнини дава на яйцата сила, така че да се чувствате сити за по-дълго време.

Тъй като високият холестерол може да доведе до сърдечни заболявания, мнозина предпочитат да избягват храни, съдържащи холестерол, като яйцата. Изследванията обаче показват, че по-голямата част от холестерола в тялото ни се произвежда от черния дроб и не идва от холестерола, който ядем. Освен това е доказано, че умерената консумация на яйца не само не увеличава риска от развитие на сърдечно заболяване, но дори може да предпазва от него.

Жълтъците на яйцата съдържат два основни каротиноида - това са лутеинът и зеаксантинът, които са важни за здравето на очите.

Тези хранителни вещества играят важна роля за развитието на очите и здравословното зрение, а изследванията показват, че те дори могат да помогнат за намаляване на риска от често срещани свързани с възрастта очни заболявания.

Лизинът е незаменима аминокиселина, съдържаща се в яйцата, която има някои невероятни ползи за здравето. Според едно проучване тя намалява дългосрочната тревожност и острия стрес.

Цинкът, който също се съдържа в яйцата, също е свързан с понижаване на тревожността.

Ако се борите с хронично възпаление, консумирането на противовъзпалителна диета може да ви помогне. Храните, които съдържат антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, са особено полезни за намаляване на възпалението. И макар че яйцата обикновено не се смятат за богата на антиоксиданти храна, те притежават „антиоксидантни свойства“. Когато яйцата се готвят, те губят около половината от тези свойства, но все пак ще запазят достатъчно, за да имат позитивно влияние. Освен това яйцата са обогатена с омега-3 храна.

Въпреки че яйцата са пълни с протеини, витамини и хранителни вещества, те все пак трябва да се консумират умерено, в идеалния случай едно до две на ден. За хората със сърдечни заболявания ограничаването на жълтъците и консумирането на повече белтъци може да бъде добър вариант.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС