Хората са плавали с кораби преди повече от 130 000 години
Хората са плавали с кораби преди повече от 130 000 години / www.sxc.hu

При археологически разкопки на остров Крит, Южна Гърция, беше открито първото доказателство в света, че предците ни са започнали да плават преди повече от 130 000 години, съобщи гръцкото министерство на културата, цитирано от АФП.

След двегодишни разкопки в област Плакия, южната част на остров Крит, екип от гръцки и американски археолози откриха дялани камъни от палеолита отпреди 700 000 до 130 000 години, съобщи министерството в комюнике.

Откритието, първото доказателство за човешко присъствие на острова преди неолита (7000-3000 г. пр. Хр.), е също така "най-старото доказателство за корабоплаване в света", се казва в комюникето. Близо до мястото били открити инструменти, "брадви", датиращи отпреди 130 000 години, "което доказва, че е имало морски плавания в Средиземно море десетки хиляди години по-рано, отколкото смятахме до момента", допълва министерството. Откритието "променя също така представите за познавателните способности на първите хора", тъй като намерените инструменти са от времето на "Хомо еректус и Хомо Хайделбергенсис", се казва още в комюникето.