Холивуд съживи „Пътуване до Луната” на Жорж Мелиес
Холивуд съживи „Пътуване до Луната” на Жорж Мелиес / снимка: morguefile.com

Смятано за загубено, цветното копие на филма „Пътуване до Луната” на пионера на френското кино Жорж Мелиес, бе спасено от смъртта чрез дълъг процес на реставрация, завършил в Холивуд. Резултатът ще бъде показан при откриването на 11 май на филмовия фестивал в Кан.

По правилно е да се каже не рестравриране, а възкръсване, защото филмът бе направо мъртъв, заяви Том Бъртън, директор на реставрационния отдел на студиата „Техниколор” на Холивуд. „Филмът бе на фрагменти. Лентата бе кристализирана и се късаше на хиляди парченца. Бе истинско надбягване срещу часовника, за да се цифровизира, преди да се превърне в пепел”, обяснява той. Според неговите сътрудници да се съживи един вече мъртъв филм си е направо научна фантастика, отбелязва БГНЕС.

Историята започва през 90-те години, когато цветно копие на „Пътуване до Луната” (1902 г.), най-известния филм на Жорж Мелиес (1861-1936), е донесено анонимно във филмотеката на Барселона. Дотогава се е смятало, че цветната версия е загубена. Копието обаче е в плачевно състояние, което прави възстановяването невъзможно. Филмотеката обаче прибра кутията с лудата надежда, че един ден все пак ще може да се направи нещо.

През 1999 г. лентата е подложена на химическа обработка, за да се омекоти. Това е продължителен процес, който може да отнеме до две години. Чудото се случва: след като слепените кадри са отделени, реставраторите откриват, че повече от 90% от филма е запазен. През 2002 г. собственикът на Лобстър Филмс Серж Бромберг преснима лентата кадър по кадър и цифровизира всичко.

Ще трябва обаче да се изчака техническият напредък към 2010 г., за да се помисли за пълно реставриране. Всичко е изпратено в Холивуд, където благодарение на ювелирна работа 13 375 кадъра на филма са възстановени един по един и „Пътуване до Луната” в цветна версия възкръсва 109 г. след създаването му. Липсващите кадри от оригиналното цветно копие са оцветени от черно-бяло копие на Мелиес.

Реставрирането на този 14-минутен филм е струвало 400 000 евро. Според експерти „Пътуване до Луната” е било същото изживяване като „Междузвездни войни” през 70-те години и „Аватар” днес: през 1902 г. хората не са виждали такива специални ефекти.