Ходенето по вода става възможно (ВИДЕО/СНИМКИ)
Ходенето по вода става възможно (ВИДЕО/СНИМКИ) / ScreenShot

Новият проект на българския творец Кристо, наречен "Плаващите кейове" е наполовина готов, съобщава италианският в. "Джорно".

Проектът ще свързва италианския град Сулцано, на брега на северното италианско езеро Изео, с големия остров Монте Изола чрез плаващи пътеки-платформи, по които хората ще могат да се разхождат свободно и безплатно от 18 юни до 3 юли.

Вече е положен и последният сегмент от тези плаващи пътеки. Предстои те да бъдат опаковани в специален оранжево-жълт плат.

Десет неща, които (може би) не знаете за Кристо

Плаващите кейове из езерото Изео са с обща дължина от 3 километра. Те водят от Сулцано до Монте Изола, после преминават покрай крайбрежието на Монте Изола и отвеждат посетителите до островчето Сан Паоло, което е частна собственост на оръжейния клан Барета и което ще може да се види само отвън, тъй като плаващите пътеки го заобикалят.

Плаващите кейове са широки 16 метра и високи приблизително около 35 сантиметра. Те са съставени от 220 000 полиетиленови кубове с висока плътност, сглобени като пъзел помежду си. Предстои платформите да бъдат опаковани с 100 000 квадратни метра жълто-оранжев плат. С този плат освен платформите ще бъдат "опаковани" и 1,5 километра от пешеходните улици в Сулцано и в град Пескиера Маргальо на остров Монте Изола.

"Плаващите кейове" е първият мащабен проект на Кристо, реализиран след смъртта на съпругата му Жан-Клод, партньор в творческите му начинания. Проектът се финансира изцяло от продажбата на произведения на изкуството на Кристо.

След 16-те дни, през които "Плаващите кейове" ще могат да бъдат посетени, те ще бъдат демонтирани, а елементите им ще бъдат рециклирани.

Източник: БТА