Той може да изиграе най-големия психопат, да е неудачник, да е герой, да е харизматичен злодей. Робърт Де Ниро изгражда своите сложни образи, с които остава в златните страници на киното.

Робърт Де Ниро
Gulliver/Getty Images

"Едно от най-хубавите неща на актьорската професия е, че ти позволява да изживееш живота на други хора, без да се налага да платиш цената за това”, казва великият Де Ниро.

Робърт Антъни Де Ниро е роден в Манхатън, Ню Йорк на 17 август 1943г., единственото дете на художниците Вирджиния Адмирал и Робърт Де Ниро - старши. Родителите му се разделят, когато е на две години, след като баща му им съобщава, че е хомосексуалист. Актьорът е отгледан от майка си, баща му живее близо до тях и поддържа отношения с Робърт в детството му. Вижте още в канала "Портретъ" във vbox7.

Де Ниро посещава консерваторията на известната актриса и учителка по актьорско майсторство Стела Адлер и актьорското студио на Ли Страсберг. На 16 години получава и първата си роля в пиесата „Мечка“ от Антон Чехов.

От 1965г. Де Ниро започва да се снима в различни филмови продукции, където ролите са му по-скоро незначителни. Някои от филмите са „Encounter“ „Three Rooms in Manhattan“ и „Les Jeunes Loups”.

През 1973г. започва да си сътрудничи с Мартин Скорсезе и участва в криминалния филм „Mean Streets”.

През 1974г. Робърт Де Ниро изиграва основна роля във филма на Франсис Форд Копола „Кръстникът II“, въплъщавайки се в героя Вито Корлеоне. За да изобрази характера си Де Ниро говори главно на няколко сицилиански диалекта.

Филмът има огромен успех и печели 48 милиона долара в световния бокс офис. „Кръстникът II“ получава 11 номинации на 47-те награди „Оскар“ и печели шест, включително една за Робърт Де Ниро като „Най-добър поддържащ актьор“. Това е първото му признание от Академията.

Робърт Де Ниро
Gulliver/Getty Images


За филма „Шофьор на такси“ от 1976г. на режисьора Мартин Скорсезе, Робърт Де Ниро отслабва с 13кг., учи се да стреля с огнестрелно оръжие и изучава поведението на таксиметровите шофьори. Филмът е номиниран за четири награди "Оскар", включително за „Най-добър актьор“ за ролята на Робърт Де Ниро. Репликата му „You talkin' to me?", която е импровизация от негова страна, е избрана като 10-ият най-запомнящ се цитат в класация на Американския филмов институт.

В музикалната драма на Скорсезе „Ню Йорк, Ню Йорк“ Робърт Де Ниро си партнира с Лайза Минели. За ролята той се учи да свири на саксофон, а филмът е номиниран за четири награди "Златен глобус", включително за „Най-добър актьор“.

Поредното сътрудничество между Де Ниро и Скорсезе е през 1980г. с биографичната драма „Разяреният бик“. Робърт Де Ниро признава, че това е една от най-трудните роли, за които е трябвало да се подготви, тъй като е било необходимо да наддаде 27кг. и да се научи да се боксира. На 53-тите награди "Оскар" филмът получава 8 номинации, включително за „Най-добър актьор“ , където Робърт Де Ниро печели статуетката.

Робърт Де Ниро
Gulliver/Getty Images

През следващите години актьорът иска да излезе от постоянната си роля на гангстер и да докаже и друга страна на актьорските си способности. Снима се в „Кралят на комедията“, филм отново режисиран от Скорсезе, в романтичната комедия „Да се влюбиш“, където си партнира с Мерил Стрийп. През 1985г. за първи път се снима във фантастиката „Brazil”. Първия си режисьорски дебют прави с филма „История от Бронкс“ през 1993г.

Робърт Де Ниро и Мерил Стрийп
Gulliver/Getty Images


След 2000г. Робърт Де Ниро продължава да има роли в няколко комедийни филма и криминални трилъра, сред които „Запознай се с нашите“ и двете му продължения. Част от критиците смятат, че кариерата му започва да пропада в началото на 2000-та година като започва да участва с роли, които са по-малко драматични и изразяващи неговата личност от тези в предишното десетилетие.

Една от последните му роли е през 2019г. във филма „Жокерът“, където влиза в ролята на водещия на токшоу Мъри Франклин.  

През 2020г. списание „Variety“ потвърждава, че Де Ниро и Леонардо Ди Каприо ще участват в предстоящия филм на Скорсезе „Убийците на цветната луна“.

Де Ниро и Леонардо Ди Каприо
Gulliver/Getty Images

В личен план Робърт Де Ниро се жени за актрисата Даян Абът през 1976г. и заедно имат син. Актьорът осиновява и дъщерята на Абът - Дрена Де Ниро от предишна връзка. Той и Абът се развеждат през 1988г.

През 1997г. Де Ниро се жени за актрисата Грейс Хайтауър. Двойката се разделя през 1999г.. Разводът така и не е финализиран и през 2004г. те подновяват своите обети.

Де Ниро и Грейс Хайтауър
Gulliver/Getty Images

Той е баща на близнаците Джуалина и Арон от бившата си приятелка Туки Смит, както има и син Елиът и дъщеря Хелън от съпругата си Грейс Хайтауър.

Робърт Де Ниро е носител на два Оскара, награда "Златен глобус", Награда на Гилдията на филмовите актьори за цялостно творчество и с право е смятан за един от най-великите актьори на своето време.

В интервю пред сп. „Пийпъл” Робърт Де Ниро споделя, че не може да си представи живота си без Мартин Скорсезе, с когото са приятели повече от 40 години. До момента двамата са работили заедно върху девет филма.