Глобалното затопляне се проявява най-бързо в Тибет
Глобалното затопляне се проявява най-бързо в Тибет / снимка: BGNES
Глобалното затопляне се проявява с по-бързи темпове в Тибет отколкото където и да било другаде по света. Това съобщи Ройтерс, като цитира агенция Синхуа.

Средната годишна температура в Тибет - покривът на света, се покачва с 0,3 градуса по Целзий на всеки 10 години.

Китайските учени предупреждават от дълго време, че покачващата се температура на Цинхай - тибетското плато, ще стопи ледниците, ще пресуши най-големите китайски реки и ще сложи началото на повече периоди на суша, пясъчни бури и разширяване на пустините.

Метеорологичната служба на Тибет отбелязва, че повишението на температурата е най-очевидно в западната част на китайския автономен район. Смята се, че със своите ледници и голяма надморска височина Тибет е чувствителен към ефектите от глобалното затопляне.

По количество парникови газове, отделяни в атмосферата Китай, бързо застига Съединените щати, които в момента са на първо място в света. Страната е обект на засилващ се международен натиск за налагане на задължителни прагове на емисиите от въглероден диоксид от фабриките и превозните средства.

Китай отказва да наложи подобни ограничения, но правителството полага по-големи усилия за решаване на енергийните и екологичните проблеми.