Еминем съди Apple за неуредени авторски права
Еминем съди Apple за неуредени авторски права / netinfo

Рап звездата Еминем заведе съдебно дело срещу Apple за нелегална продажба на музиката му без разрешение в своя iTunes сайт. Съдебният иск е заведен от името на изпълнителя и неговата издателска компания Eight Mile Style.

Според представители на "ябълките" за всяка свалена песен на Еминем, компанията е превеждала част от сумата на Eight Mile Style, но издателите твърдят, че никога не са се съгласявали на сделката. "Това е значителен проблем в музикалната индустрия", се казва в изявление на Норман Анкерс, адвокат на Eight Mile Style. "Това се случва с много изпълнители и доста продуцентски компании", се казва още в изявлението.

Говорители на Apple засега нямат коментар по делото, което е заведено в американски съд в Детройт.

Eight Mile Style казват, че имат между 70 и 80 песни с неуредени авторски права, които в момента се продават на сайта на Apple, включително и от награденото със Grammy The Eminem Show. Изпълнителят иска $75,000 обезщетение за нарушаване на авторските права и по 150 хиляди долара за всяка песен като нанесени материални щети. Еминем има вече опит със съденето с Apple, като през 2004 г. беше завел сходен иск, но тогава двете страни се разбраха финансово извън съда.

www.kaldata.com