Елиф Шафак си тръгва от София променена
Елиф Шафак си тръгва от София променена / снимкa: Егмонт България
Елиф Шафак си тръгва от София променена
52196
Елиф Шафак си тръгва от София променена
  • Елиф Шафак си тръгва от София променена

Популярната турска писателка Елиф Шафак, която пристигна в София в четвъртък, призна, че си тръгва от страната ни променена. „Всеки миг тук беше изпълнен с наслада. Срещнах се с хора с прекрасни умове и прекрасни души”, каза Шафак по време на представянето на последния си роман „Чест” в Националния археологически музей. Това е третата й книга, издадена на български език от „Егмонт България”, след „Любов” и „Копелето на Истанбул”, която вече е в книжарниците.

„Чест” е роман за едно ужасяващо убийство в името на честта. История за ориста ни да нараняваме най-тежко онези, които най-силно обичаме.

„Чест” е от онези книги, които докато четеш, можеш да усетиш вкуса на всяко едно изречение в тях”, казва писателят Георги Господинов, който представи новия роман на Елиф Шафак в Националния археологически музей. Ето какво обясни той за него:

„Как се влиза в романа „Чест”. Елиф Шафак казва, че в къщата на един роман можеш да влезеш от различни страни, от различни входове. Предлагам ви да прочетем първото изречение в книгата (изобщо - внимавайте в първите изречения). И то е: „Майка ми умря два пъти”. Не можеш след такова изречение да оставиш книгата. Това не е просто красиво изречение. Когато прочетете книгата ще разберете, че тук се крие основният сюжет. На трета страница също има едно изречение, което като прочетеш, вече си тотално въвлечен в романа. Изречението казва нещо, което всички знаем, но рядко изговаряме. „Майките не отиват на небето, когато умрат. Получават специално разрешение от Бог да поостанат още малко и да наглеждат децата си”. След това изречение никога не напускаш дома на този роман, той наистина става твой дом”.

За самотата на писателите говори по време на представянето в София на последната си книга Елиф Шафак. „Мисля, че актът на писане е много самотен процес. Той е резултат на уединение. Романът е най-самотната форма на изкуство. Писателите са самотни, докато пишат. И читателите са самотни, когато четат сами”, смята Шафак.

След България най-новата й книга „Чест” предстои да излезе още в Италия, Испания, Франция, Норвегия, САЩ.

Интервю с Елиф Шафак можете да прочетете ТУК