/ Istock

Експерти препоръчват лесно достъпна противовъзпалителна напитка, която помага за успокояване на стомаха и подобряване на съня. Кефирът е ферментирала пробиотична млечна напитка, подобна на киселото мляко, която съдържа живи бактерии, подпомагащи микробиома ви. Предлагат се и версии без млечни продукти.

На писателката Ана Моралес беше препоръчано да опита малко от напитката вечер, за да успокои стомаха си преди лягане. В статия за Vogue тя споделя, че това се е оказало една от „най-добрите препоръки след вечеря“, които е получавала за успокояване на стомаха и ума.

Кефирът също така е източник на фибри и може да помогне при запек, както и да подобри имунната система в борбата с вирусите и неприятелските бактерии. Източникът на храна се свързва и с намалени нива на холестерола.

Други ползи включват това, че той насърчава костната плътност и може да помогне при загуба на тегло. Въпреки това, тези, които броят калориите си, може да искат да отбележат, че кефирът е сравнително висококалоричен, с около 168 калории за всяка порция от 240 мл.

Кефирът се приготвя с помощта на кефирни зърна, така че може да се използва както с алтернативни млека, така и с краве мляко. В статия в списание Frontiers in Microbiology се посочва, че кефирът предлага „множество положителни ефекти при консумация“.

Изследователите обясняват: „Те варират от подобряване на метаболизма, холестерола и заздравяването на рани до модулиране на имунната система и микробиома. Проучването също така установи, че кефирът има значителна антитуморна активност в борбата с няколко вида ракови клетки“.

Д-р Тим Спектър приветства кефира като „пробиотична сила“, насърчавайки хората да го консумират като част от закуската си.

„Редовната консумация на ферментирали храни, като кефира, се свързва с благоприятно въздействие върху чревния микробиом, като подобрява микробното разнообразие и състав чрез увеличаване на относителното изобилие на „добрите“ бактерии в червата“, каза Спектър.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС