Ейса Боп Фар Бътърфийлд е роден на 1 април 1997 г. в Лондон, Англия. Израства в семейството на психиатър и създател на реклами. Той има по-голям брат и две по-малки сестри.

Ейса за първи път започва да играе на 7-годишна възраст в Театъра за млади актьори в Ислингтън, пише каналът "Celebrity Box" във vbox7. Скоро идва и първата му роля в телевизионната драма от 2006 г. „After Thomas“ и участието му във филма „Son of Rambow“.

През 2008 г., когато е едва на 10 години, Бътърфийлд взима главната роля в „Момчето с раираната пижама“, в която пресъздава сина на нацистки офицер, който става приятел с момче от еврейски произход.

На 13-годишна възраст, влиза в главната роля във филма на Мартин Скорсезе „Изобретението на Хюго“. Следва ролята на Ендър в „Играта на Ендър“, в която си партнира с Харисън Форд. През 2016 г. виждаме Ейса в образа на Джейкъб Портман в „Домът на мис Перигрин за чудати деца“.

Ейса Бътърфийлд и Харисън Форд
Gulliver/Getty Images

През 2018 г. Бътърфийлд влиза в ролята на Отис Милбърн в комедийно-драматичния сериал „Сексуално възпитание“ на Netflix. Първият сезон на сериала излиза на 11 януари 2019 г. с голямото признание на критиците и публиката. Тази година се появи и третият сезон, който също беше изключително успешен за екипа на продукцията.

Ейса е номиниран за две награди „Изборът на критиците“, две награди „Сатурн“ и три награди за млад изпълнител.

Ейса Бътърфийлд
Gulliver/Getty Images

Освен добър актьор, Ейса е и запален геймър. През 2017 г. участва в световното първенство на Nintendo. Въпреки силния старт, Ейса не успява да стигне до финала.

Както по-големия си брат, Ейса също е страстен музикант. Той свири на барабани, пиано, китара и е част от групата „Mambo Fresh“.

Ейса Бътърфийлд
Gulliver/Getty Images