Египетските пирамиди не са строени от бетон?
Египетските пирамиди не са строени от бетон? / netinfo

В Египет смятат за “идиотска” хипотезата на редица френски изследователи, твърдящи, че варовиковите блокове, от които са били построени знаменитите пирамиди в Гиза, са направени от синтетични материали, подобни на бетона. Това заяви в Кайро директорът на Висшия съвет по проблемите на древността Захи Хавас.

“Това е абсолютен идиотизъм. Блоковете са направени от природен варовик, което вече е потвърдено стотици пъти от различни изследвания, включително и химически”, каза Хавас, който в научния свят е смятан за специалист по пирамидите в Гиза. Наскоро научнопопулярното френско списание “Наука и живот” публикува статия, в която се твърди, че блоковете, използвани за строителството на пирамидата в Гиза, може би са отлети от синтетичен материал, подобен на бетона.

Позовавайки се на данни от четири изследвания, списанието се е усъмнило в традиционната теория за произхода на строителния материал, съгласно която блоковете са изрязвани от монолитен варовиков пласт в кариера, разположена недалеч от строителната площадка. Хавас сподели, че различни абсурдни и неподкрепени с доказателства теории много пъти са се появявали на бял свят.

“Подобно предположение за “бетонния” произход на блоковете вече съм чувал преди около 20 години от един французин, но той не претендираше това да е научна хипотеза”, каза той. Хавас подчерта, че в средата на миналия век за реставрирането на пирамидите е бил използван цимент, което вероятно изважда днес хипотезата за изкуствените материали.