Една секунда преди края на Гринуич
Една секунда преди края на Гринуич / Sofia Photo Agency

Когато Биг Бен удари точно в полунощ на 31 декември, гуляйджийте от площад Трафалгар едва ли ще забележат нещо необичайно. Но слушателите на говорещия часовник с набито ухо ще чуят едно допълнително пиюкане – знак за рядката “допълнителната секунда”, с която ще завърши тази година. Последната минута на 2008 г. ще има всъщност 61 секунди, за да се направи корекцията между атомните часовници и астрономическото време, базирано на въртенето на Земята. Таке че тази година отброяването всъщност би трябвало да звучи така: три, две, едно, едно...ура-а-а!,

Ако международната група от експерти по времето си свърши работата, допълнителната секунда от тази година ще бъде една от последните. Международният съюз за телекомуникации, който контролира “допълнителните секунди”, предлага да се откажем от подобно прецизиране всяка година и на добавяне по един цял “допълнителен час” на всеки 600 години.

Тази на пръв поглед логична и уж безобидна промяна би могла да има важни последици за Великобритания. Ако тази допълнителна секунда бъде предоставена на историята, тогава Средното гринуичко време (GMT) ще загуби статута си на зона, в която местното време е същото като универсалното, според което се настройват часовниците. След няколкостотин години тази времева зона ще се придвижи на изток и ще достигне Париж, преди “допълнителният час” да се придвижи отново на запад.

Предлаганата промяна, развита в списание „Ню Сайънтист”, ще означава още, че за първи път официалното време ще бъде свързано с астрономическото движение на Земята. Вместо чрез секундите, минутите и часовете, необходими за едно завъртане на Земята около оста, в бъдеще времето ще се измерва само в зависимост от осцилацията на Цезиевите атоми.

“Това ще бъде промяна с огромни културни последици”, казва Робърт Мейси от Кралското астрономическо общество. “Нашите часовници изцяло ще обърнат гръб на това, което ни казва Слънцето”, допълва той. Това ще има сериозни последици за астрономите, тъй като ще се наложи скъпа подмяна на оперативния софтуер на астрономическите телескопи. Слънчевите часовници ще станат още по-неточни и ще бъде почти невъзможно моряците да се ориентират чрез секстанта.

Великобритания ще бъде затрупана с юридически казуси, тъй като Средното гринуичко време от 1880 г. е определено със закон като стандарт, според което се определя местното време. С едната допълнителна секунда това не е проблем, тъй като GMT и Универсалното координирано време, поддържано от атомните часовници, са почти идентични. Но след като изчезнат допълнителните секунди, ще трябва да изчезне и Средното гринуичко време.

Този проблем възниква сега, тъй като има многобройни начини за коригиране на времето. До 1972 г. това се правеше спрямо Средното гринуичко време – средното слънчево време при Кралската обсерватория в Гринуич. След това се появи Универсалното координирано време, което представлява модерна версия на гринуичкото: времето се изчислява, като едно завъртане на Земята около оста се разделя на 86 400 секунди. Скоростта на въртене на Земята обаче постепенно се забавя и поради това през 1972 г. бе приет нов стандарт, базиран върху изключително прецизните атомни часовници.

За целта бе въведено Международно атомно време, което се мениджира от Международното бюро по мерките и теглилките в Париж. Там секундата е дефинирана като 9 192 631 770 осцилации на Цезивия атом. Този неизменен стандарт се използва от Универсалното координирано време, според което се сверяват световните часовници.

“Допълнителната секунда” се използва от Универсалното координирано време за изразяване на различните времеви скали, използвани от GMT and UT1. През 1972 г. бяха добавени 10 секунди към UTC, а оттогава досега са били добавени общо още 23 секунди – последната през 2005 г.

Необходимостта това да се прави постоянно обърква някои учени, които предупреждават, че това може да създаде проблеми и да предизвика софтуерен срив. Така например през 1996 г. едно допълнителна секунда обърка компютрите на радио „Асошиейтед прес” и те излъчили погрешната програма.

САЩ предложиха през 2005 г. радикална промяна, но тогава не успяха да наложат своята идея. Тази година обаче инициативата дойде от Международния съюз за телекомуникации. Според доклад от експерти на съюза, публикуван през юни, все повече страни в света са склонни да подкрепят унифициране на времето. Очаква се идеята да бъде гласувана през следващата година, и ако тя бъде подкрепена от 70% от 191 страни членки, ще стане факт на Световната радио-конференция през 2011 г.

Великобритания и Китай се противопоставят на промените, но от другата страна на барикадата са такива държави като САЩ, Русия, Франция, Япония, Германия и Италия.

Ако промяната бъде приета, “допълнителните секунди” ще се добавят по досегашната методика до 2018 г. След това ще се премине към добавяне на цял час, което ще стане около 2600 г, допълва БГНЕС.