/ iStock/Getty Images
Кафето се превърна в една от незаменимите напитки в ежедневието. Много хора вече не могат да минат без кафе, когато искат да се развеселят и да се възстановят, защото обичат вкуса и миризмата на тази напитка. Често експертите говорят за ползите и вредите от кафето, което толкова обичаме. Ново изследване хвърля светлина върху ефекта на изгаряне на мазнини от тази напитка, пише турският вестник Sabah

52% от хората ...

С все по-широкото използване на кафе машини, което прави приготвянето на кафе много по-практично и лесно, консумацията на тази напитка се увеличава през последните години. 52% от жителите на Турция пият по една или две чаши турско кафе на ден. На второ място е разтворимото кафе, на трето място е филтрираното кафе.

Какви са ползите от кафето за нашето тяло?

Обикновено пием кафе, за да се разсъним, когато денят започва, или да се развеселим през деня. Тонизиращият ефект на кофеина е от голямо значение в живота ни. Но защо кафето е добро за нашето тяло?

Една чаша кафе на ден

Според експерти, една чаша кафе на ден активира изгарянето на кафявите мазнини. За разлика от белите мазнини, които ни карат да наддаваме на тегло, кафявите мазнини помагат за изгарянето на захарта и мазнините в храните и произвеждат топлина. Докато белите мазнини се образуват, когато получаваме повече енергия, отколкото тялото ни използва.

Помага за защита срещу диабет тип 2

Експертите твърдят, че когато се активира изгарянето на кафявите мазнини, тялото по-добре контролира кръвната захар. Балансирането на нивата на кръвната захар по този начин може да помогне за защита на хората от диабет тип 2. В допълнение, чаша кафе, особено през деня, също намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Може да предизвиква раздразнение

Въпреки всички предимства на кафето, трябва да следите колко кафе пиете дневно. Пиенето на високи дози кофеин може да предизвика пристрастяване. Когато тялото свикне с него, избягването на кафе в обичайните количества може да предизвика раздразнение и умора. В допълнение, кафето може да причини високо кръвно налягане, особено при хора на средна възраст и по-възрастни, а това увеличава риска от сърдечни заболявания.
Агенция "Фокус"