Голямата пирамида в Гиза е истински шедьовър. Тя е построена с такава точност и прецизност, че с днешните технологии и уреди, с които съвременното общество разполага, никой не би могъл да я построи.

Голямата пирамида в Гиза е най-голямата от трите пирамиди, построени на платото Гиза в Египет. Считана за едно от "чудесата на света". Тя е висока 146 метра при построяването, но днес, поради ерозията височината ѝ е 138 метра. Построена е в чест на фараон Хуфу (по-познат с гръцкото си име Хеопс), управлявал около 2551-2528 г. пр. н.е.

пирамиди
ThinkStock/Getty Images

Легендата разказва, че тя е строена близо 20 години, а това показва, че всеки каменен блок е поставен на мястото си в интервал от пет минути.

Как са били построени египетските пирамиди?

Храмовият комплекс в Дендера е един от най-запазените ансамбли от древни паметници в Египет. В комплекса се намира храма на Хатор, започнат през 54г. пр. Хр. На стените на една от криптите в подземието на храма се намират поредица от релефни изображения, наричани ,,Дендерското осветление" или ,,Лампите от Дендера", защото приличат на електрически крушки.

Според някои изследователи тези изображения показват че древните египтяни не са отстъпвали по ниво на съвременните технологични възможности.

Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида

На един от тези спорни релефи от Дендера бог Хор държи продълговат предмет, приличащ на електрическа крушка, в който има змия и е опрян на джедова колона с две човешки ръце. Вдясно се вижда голям, приличащ на павиан демон, който държи два ножа.

електрическа крушка
netinfo

Учените смятат, че поради пълната тъмнина в криптата е било необходимо някакъв вид осветление и след като в стаите няма никакви следи от сажди, това осветление е трябва да е било електрическо.

Нови изследвания ще разкрият тайни, свързани с египетските пирамиди

Други изследователи обаче твърдят, че  хипотезата за електрическите крушки, с които се уподобяват релефите от храма на Хатор, не се базира на нищо повече от това, че изображенията приличат по форма на днешните осветителни тела.