Разкриват още една загадка за гробницата на Тутанкамон
Разкриват още една загадка за гробницата на Тутанкамон / ThinkStock/Getty Images

Британският египтолог Никълъс Рийвс съобщи днес, че ще бъдат извършени допълнителни изследвания, за да бъде установено дали в гробницата на Тутанкамон има тайна камера, предадоха Ройтерс и Франс прес. Вероятността такава да съществува е 90 процента.

Рийвс, който твърди, че Нефертити е погребана именно в нея, обяви плановете на съвместна пресконференция днес с министъра по въпросите на паметниците на културата на Египет Мамдух ел Дамати. Получените досега от проучванията данни ще бъдат изпратени в Япония за изследвания и има голям шанс да бъде потвърдено, че в гробницта на Тутанкамон да има такава камера.

Преди бе съобщено, че съществува 60 процента шанс зад стените на гробницата на Тутанкамон да има скрита камера. Сега обаче, след като са отчетени първите резултати от сканирането, вероятността от наличието на скрита камера нарасна на 90 процента, информира Мамдух ел Дамати.

През есента Египет огласи амбициозен проект, който цели да бъдат разкрити загадки, свързани с египетските пирамиди - Хеопсовата и Хефреновата в Гиза, както и две пирамиди в Дашур, южно от Кайро. Сред поставените задачи е да се хвърли светлина върху начина, по който са построени пирамидите, и да се изследва гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Луксор. В осъществяването на проекта участват египетски, френски, канадски и японски експерти.

"В рамките на проекта започна първият експеримент, при който се прибягва до инфрачервена термография, за да се изследва температурата на стените на гробницата на Тутанкамон. Предварителният анализ показа различия в температурата на отделни части на северната стена. За да се потвърдят първоначалните резултати, ще бъдат извършени нови изследвания. Целта е да се установи със сигурност коя част от стената е с различна температура", поясни по-рано този месец Мамдух ел Дамати.

Ако чрез проучванията бъде намерена скрита камера в гробницата на Тутанкамон и бъде доказано, че там е погребана Нефертити, това ще е "откритието на 21-ви век", заяви Мамдух ел Дамати.

Източник: БГНЕС