мъже жени
мъже жени / iStock/Getty Images
Когнитивно-поведенческият и социален психолог Алис Бойс описва няколко типа съвети, които дразнят жените. Тя казва, че съветите като този да се делегират отговорности или да се грижим повече за за себе си могат да бъдат дразнещи или обидни за дамите, а също така демонстрират и известно чувство за превъзходство на съветващия, пише Psychology Today.

Съветите за делегиране на "второстепенни" задължения може да изглеждат неподходящи за жените, тъй като "второстепенно" за съветващия мъж обикновено е работата, която жените вършат редовно: готвене, почистване и т.н. Експертът посочва, че този съвет може да звучи пренебрежително и подценяващо.

Според психолога съветът да се откажат от гледането на новини може да изглежда обиден или досаден, защото предполага, че жените трябва да бъдат по-аполитични и да не разбират как случващото се в света ще се отрази на живота или благосъстоянието им.

Посочването, че светът не е такъв, какъвто мнозина биха искали да бъде, според експерта също носи негативно послание. Особено ако съветникът намеква за проблеми, свързани с работата.

„Да не се притеснявате, ако сбъркате” – това също не е много добър съвет, казва психологът. Според Бойс на жените често им отнема много повече време да си спомнят за своите грешки и пропуски, отколкото на мъжете. Така че много съвети за това как да постигнем успех и да бъдем продуктивни се възприемат по различен начин от различните полове.

Следващият досаден съвет според психолога е напомнянето да бъдете 100% последователни в действията и навиците си. Бойс посочва, че е възможно да бъдем по-продуктивни дори като променим някои приоритети, без да изпитваме съжаление или вина.

Да се грижат повече за себе си е друг съвет, който може да бъде дразнещ. Според експерта това може да изглежда твърде покровителствено и да издава чувството за превъзходство на съветващия, сякаш той не смята, че жената сама знае това.
БГНЕС