/ ThinkStock/Getty Images
Понякога не е нужно да давате много средства за скъпа козметика за почистване, ексфолиране и хидратиране на лицето, защото имате всичко необходимо и то на много достъпни цени в... кухнята си. Знаете ли колко страхотни ползи имат доматите?
 
Те са богати на ликопен – мощен антиоксидант, който предлага много ползи за кожата, включително защита от ултравиолетовите лъчи и забавяне стареенето на клетките.

Киселините в доматите осигуряват нежно ексфолиращо действие, като премахват мъртвите клетки от епидермиса. Освен това те има способността да овлажняват кожата, като в същото време стягат порите.
 
Доматите имат охлаждащо свойство, което успокоява кожата при слънчево изгаряне.

домати
ThinkStock/Getty Images

Съдържат витамин А, който помага за изсветляването на тъмните петна и изглажда кожата; витамини от група В, които забавят процеса на стареене на кожата и се борят със свободните радикали, които увреждат клетките; витамин С, който помага в изграждането на колаген и поддържа еластичността на кожата; калций, който участва в строежа на епидермиса и помага за лечение на суха кожа; калий, който има изключително овлажняващо действие и магнезий – забавя процеса на стареене на кожата и допринася за нейната свежест.
 
Предлагаме ви няколко много лесни и полезни маски, които може да направите в домашни условия и да имат страхотни резултати.

ф
ThinkStock/Getty Images

Когато имате нужда от почистване на кожата, необходимо е да смесите сока от 1 домат, който е предварително пасиран, с половин жълтък и малко овесено брашно. Получената маска се нанася на лицето за 20 минути, след което се измива с топла вода.
 
При суха кожа смачкайте половин обелен домат и го смесете с 1 белтък. Получената маска нанесете върху лицето, изчакайте да изсъхне и нанесете втори слой, след това трети. След 20 минути отстранете маската с помощта на хладка вода.

домат домати
ThinkStock/Getty Images

Ако искате пилинг маска, нарязвате един домат на дребно, (без кожата), добавяте малко зехтин, лъжица кисело мляко и лъжица накиснати овесени ядки. Разбърквате добре и масажирате. След като приключите, измивате с топла вода и нанасяте дневния си крем.
 
Доматената маска освежава тена, прави кожата еластична и хидратирана. Ето защо е подходяща за най-нежните части като лицето и шията.