Доказаха, че мъжете са от Марс, а жените от Венера
Доказаха, че мъжете са от Марс, а жените от Венера / Thinkstock/Getty Images

Швейцарски учени потвърдиха, че мъжете са от Марс, а жените от Венера, като установиха, че двата пола обработват различно емоциите, съобщи в. "Дейли телеграф".

За мъжете емоционалните образи не са толкова вълнуващи като за жените и те не ги запомнят със същата яснота. Несъответствията се дължат на различния начин, по който мозъкът обработва информация.

Учени от университета на Базел показаха на 3398 мъже и жени снимки с позитивно, негативно и неутрално емоционално съдържание и поискаха от тях да оценят реакцията си. Докато при неутралните снимки разлика няма, позитивните и негативни снимки са развълнували жените повече. Най-голямата разлика е в реакцията на негативно съдържание, което предизвиква много повече чувства при жените.

В последвалия тест за памет жените се представили много по-добре в спомените за емоционални образи, особено за позитивните.

"Това показва полови разлики в обработването на емоции и паметта, дължащи се на различни механизми", твърди ръководителят на изследването д-р Анет Милник.

Резултатите дават обяснение защо жените се представят по-добре на тестове за памет.

Изследването е в рамките на проект за опознаване на невронните и молекулярни механизми на човешката памет с цел да бъдат разработени нови лечения.

Източник: БТА