Диетите на звездите не помагат за топене на килограми
Диетите на звездите не помагат за топене на килограми / снимка: sxc.hu

Милиони жени вероятно ще се подложат на диетите на звездите, за да свалят натрупаните по празниците килограми. Но британско изследване установи, че модните техники за топене на килограми, препоръчвани от звездите, в крайна сметка завършват с провал.

Сред фаворитите на звездите е диетата на Дюкан, за която се твърди, че е следвана от Каръл Мидълтън - майката на херцогинята на Кеймбридж, Дженифър Лопес и Жизел Бюндхен. Диетата включва ограничаването на различни групи хранителни продукти и стана все по-популярна през последните години. Друг любим на звездите хранителен режим е диетата Аткинс, включваща ниско количество въглехидрати и високо количество протеини.

Изследване сред 2000 жени на компанията Hovis Wholemeal показва, че балансираната диета е по-ефективният начин за сваляне на килограми в дългосрочен план. Резултатите показват, че средната ударна диета трае само 15 дни и 35 на сто от участничките заявили, че в крайна сметка натрупват още килограми вместо да свалят. Близо половината (48 на сто) от анкетираните жени заявили, че провалените им диети се дължат на опитите им да ограничат вкусните закуски, а 33% от анкетираните заявили, че се опитали да изключат хляба от диетата си.

Мнозинството британки качили килограми 22 дни след края на диетата им, а само една пета от участничките постигнали целта си да стопят тегло. Експертите определиха диетата на Дюкан като най-лошата диета на знаменитостите и са категорични, че тя не се крепи на никакви солидни научни факти.