Дарвин бил пряк потомък на кроманьонците
Дарвин бил пряк потомък на кроманьонците / снимка: БГНЕС

Създателят на теорията за произхода на видовете Чарлз Дарвин е бил пряк потомък на кроманьонците, чиято поява в Европа пред 30 000 години възвести отмирането на неандерталците. Това открили австралийски учени.

Дарвин, според чиято теория, поместена в книгата му "Произход на видовете", всички хора са произлезли от общи прародители, произлизал от хаплогрупа R1b, една от най-разпространените в Европа, съобщава генеалогът Спенсър Уелс, цитиран от АФП. "Хората от хаплогрупа R1b са преки потомци на кроманьонците, които преди 30 000 години се заселили в Европа и възвестили отмирането на неандерталците", обяснява Уелс.

Учените взели ДНК-проби от пра пра внука на Чарлз Дарвин Крис Дарвин (48 г.), който живее в околностите на Сидни. Следа от "дълбокото родословие" на Дарвин показала, че неговите предци са напуснали Африка преди около 45 000 години и са се отделили в ново родословие 5000 години по-късно в Иран и Централна Азия, допълва БГНЕС.

"Близо 70% от мъжете в Южна Англия принадлежат към хаплогрупа R1b, а в части на Ирландия и Испания тя се среща при над 90% от мъжете", обяснява Спенсър Уелс.