Чертите на лицето издават сексуалната ориентация
Чертите на лицето издават сексуалната ориентация / снимка: sxc.hu

За да определите сексуалната ориентация на някой, е достатъчно само да се вгледате добре в чертите на лицето му, гласи ново проучване на американски учени, публикувано в списание PLoS ONE.

В експеримента на учените участвали 129 души, които разгледали 96 черно-бели снимки на момчета и момичета, сред които имало представители с различни сексуални ориентации. За да усложнят задачата, експертите избрали снимки без "отличителни белези" - татуировки, обеци и прически, както и други детайли, които могат да объркат представата на участниците в експеримента.

Проучването се провело на два етапа. В първия участниците гледали снимките в нормално положение, а във втория ги обърнали наопаки, пише БГНЕС. По време на първата фаза 65% от участниците определили правилно ориентацията на човека на снимката. При втория етап с обърната надолу снимка цифрата намаляла с 4%. Такива били резултати за снимките с момичета.

При мъжете нещата били по-различни. Само 57% от участниците разгадали дали снимките са на гейове или хетеросексуални. В обърнато положение процентите били 53.