Дворецът Версай, един от най-посещаваните обекти във Франция, празнува своята 400-годишнина и продължава да разкрива реставрираната си история пред обществеността, която скоро ще има достъп до частните апартаменти на Мария-Антоанета и до напълно обновената му историческа галерия, предаде Франс прес. 

Въпреки че строителството на двореца във владение с площ 800 хектара започва през септември 1623 г., когато Луи XIII поръчва изграждането на ловна хижа, тази дата остава "символична", казва Катрин Пегар, президент на замъка и имението от 2011 г.

"Годишнината има за цел преди всичко да изрази приемствеността на историята на Версай през тези 400 години и да покаже, че тя не само не е спряла, но и продължаваме да я разкриваме, възстановяваме, съживяваме - една червена нишка, която не е преставала да съпътства историята на Франция", допълва Пегар.

Поредният "самороден къс" от нея, който ще бъде отворен за посетители на 27 юни, са частните апартаменти на Мария-Антоанета - 100 квадратни метра изисканост на два етажа, където кралицата си почива от двора и приема  децата си и избран кръг приятели. 

Обновяването им предлага и "ново разбиране за историята, с парадокса между публичен и частен живот, етикет и интимност.

Този интимен свят се състои от спални, будоар, библиотека и билярдна зала - игра, която дворът обича още от времето на Луи XIV, превърната в салон. Мария-Антоанета има достъп до него през врата, скрита в завесите на официалната й спалня. 
      
Именно от това "убежище" кралицата бяга, преди да бъде арестувана по време на Френската революция.
        
През септември, по време на Европейските дни на наследството, дворецът ще открие и реставрираната галерия, посветена на историята му, включваща десетина стаи, които са напълно обновени, обзаведени и модернизирани с помощта на цифрови технологии. 

Дворецът Версай посреща почти седем милиона посетители през 2022 г. (посещения на замъка и изложби) , което е с 16 процента по-малко, отколкото през 2019 г. (8,2 милиона).
Елена Христова/БТА