/ iStock/Getty Images
Две диаментени гривни на Мария-Антоанета се продават на търг, организиран от аукционната къща "Кристис", съобщи Франс прес.

Наддаването е насрочено за 9 ноември в Женева.

Предварителната оценка на бижутата е от 1,8 милиона до 3,7 милиона евро. "Тази цена не се определя само от стойността на диамантите, но и от възможността да се носят украшения, поръчани лично от кралица Мария-Антоанета", казва Мари-Сесил Сизамоло от "Кристис".
 

Всяка от гривните е инкрустирана с по три реда диаманти. Двете могат да се съединият в едно колие. Скъпоценните камъни са между един и четири карата. Според аукционната къща общо диамантите на двете бижута са между 140 и 150 карата.

Гривните ще се продават в един лот. От "Кристис" очакват многократно да бъде надхвърлена първоначално определената цена на бижутата.

През 2018 г. диамантена висулка за колие на Мария-Антоанета беше обявена на търг за 1,8 милиона евро, но достигна 31,8 милиона евро.

Съпругата на френския крал Луи XVI поръчва гривните на бижутера Шарл Огюст Бомер през 1776 г. в Париж. Цената им е 250 хиляди ливри, което по онова време е изключително висока сума.
БТА