Чалгата е социокултурен феномен от последните вече близо две десетилетия. Много хора си задават въпроса - българска ли е чалгата  и  трябва ли да търсим връзка между българската народна музика и поп фолка?

Няма единство относно произхода и значението на чалгата.  Най-големите и противници смятат, че чалгата няма друга естетическа субстанция освен вулгарността.

Чалгата се отделя като музикален стил у нас в последните няколко години на социализма, като бурно се развива през 90-те години, та чак до наши дни.

Привържениците й я определят като съвременна популярна фолклорна музика на етно основа с балкански ритми. Но дали е вярно това? Възможно ли е Теди Александрова да се окаже носител на традиционната народна музика, макар и в съвременен вид?

В сърцето на Ню Йорк: Ентусиасти кършат тела под звуците на БГ чалга (ВИДЕО)

Думата чалга идва от турски език и означава свирня, музика. Ориенталските ритми, каквито се използват и сега в поп фолка, идват заедно с появата на циганите през 15 век, дошли от Изток по времето на Османската империя. Те носят със себе си т.нар. "циганска музика". Относително понятие, защото в съвремието унгарската циганска музика е вариант на унгарската народна музика - вербункош. На испанските цигани е вариант на испанската народна музика - фламенко. На руските цигани е вариант на руската народна музика - романс.

Азис в класация на "Ню Йорк таймс" за бъдещето на музиката (ВИДЕО)

В България основният ритъм в циганската музика е кючекът. А той не е с български произход. Смята се, че той е персийски народен танц с неравноделен такт - девет/осми. През 17 век танцът е много популярен в двореца на султана в Истанбул. Изпълнявал се е основно от момчета. Затова и османската дума "кючек" произлиза от персийската "малък, дребен".

За разлика от наши дни, когато кючекът основно се изпълнява от жени, често със силиконови прелести.

Столична гимназия стана снимачна площадка на чалга клип

А българската народна музика също има свои заемки от съседните държави, включително Турция. Причината е общото съжителство дълго време в Османската империя. Затова има еднаква мелодия, разпространена с различни текстове във всяка от държавите в Балканския полуостров. Но те обикновено не са ориенталски ритми. Такъв е случаят с химна на Странжа "Ясен месец", за който се разказва в документалния филм "Чия e тази песен?" на Адела Пеева. Песента се оказва с варианти в Турция, Гърция, Сърбия, Албания, Босна... И навсякъде хората я приемат за своя традиционна фолклорна музика.