/ Amazon Prime
Стенли Кубрик заявява преди време, че трилогията "Властелинът на пръстените" на Дж. Р. Р. Толкин не може да бъде филмирана.

Трудно е да си представим какво би казал великият режисьор за влагането на 1 милиард долара от страна на Amazon за "Властелинът на пръстените: Пръстените на властта" - 50-часов телевизионен сериал, базиран на исторически бележки под линия, публикувани в края на третата книга.

Сериалът, който излиза в петък по Prime Video, има за цел да се възползва от огромната и непреходна привлекателност на произведенията, които все още редовно са избирани за най-обичаните романи на всички времена, както и на филмовите адаптации на Питър Джаксън, спечелили "Оскар".
 

Това е централна част от стремежа на Amazon да се отличи в "стрийминг войната" с Netflix, Disney+ и HBO Max - чиято собствена предистория на "Игра на тронове" току-що стартира. Сериалът е финансиран от основателя на компанията, мултимилиардера Джеф Безос, който е мегафен на Толкин.

Би Би Си: Дълбоките тайни и древните корени зад историята на „Властелинът на пръстените“

Действието на "Пръстените на властта" се развива във "Втората епоха" на Толкин - исторически период в измисления от него свят на Средната земя хиляди години преди събитията в "Хобит" и "Властелинът на пръстените". Така че макар че шепа герои от филмите на Джаксън се появяват отново в сериала на Amazon - най-вече по-млади версии на елфи като Галадриел и Елронд, които, разбира се, са безсмъртни - не се виждат обаче Фродо, Голъм или Арагорн.
Съдбата на сериала е в ръцете на създателите Патрик Маккей и Джей Ди Пейн, които представят концепцията си на Amazon, след като тя купува правата през 2017 г., но в автобиографиите им са записани само няколко предишни проекта.

"Искахме да направим огромен толкиновски мегаепос. И Amazon бяха достатъчно чудесно луди, за да кажат "да, дайте да направим това", каза Маккей на Comic-Con.



Според „Variety“ сериалът се вписва "добре в съществуващата вече филмова вселена на Питър Джаксън". Критиците похвалиха пищните костюми, декори, визуални ефекти и декори, както и централното изпълнение на Морфид Кларк в ролята на Галадриел.
Според „Time“ обаче филмът е "изпълнен с красиви образи и изтъркани архетипи".

Сериалът е наречен най-скъпият в историята на телевизията. Amazon похарчи 250 млн. долара за правата от наследството на Толкин и около 465 млн. долара само за първия сезон. От самото начало компанията се ангажира да направи пет пълни сезона, което означава, че крайната цена се очаква да надхвърли 1 милиард долара.
Високите залози са свързани със значителна секретност - дори на актьорите не е съобщена съдбата на техните герои.

"Нямам представа! Дори не знам какво ще се случи през следващия сезон", казва Меган Ричардс, която играе Попи Праудфелоу - героиня, чиято раса Харфут е предците на хобитите.
БГНЕС, АФП