/ iStock photos/Getty images
Бременността е много важен момент за всяка жена, но и за продължаване на човечеството. Това е и причината хората да отделят специален раздел в закона, който да обяснява правата и да дава закрила на жените, когато са бременни и майки.

Поради тази причина на своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители – Събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители, което ще се проведе на 19.05.2024 г. в Event Space 2020, екипът на Ohnamama.bg поканихме експерт, който да запознае бъдещите и настоящи родители с техните права и задължения.

Лекцията е на тема:
Майчинство и права – въпроси и отговори
Час: 17:10 – 17:40
Лектор: Мария Маринова, „Човешки ресурси“

ох на мама


ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА ЛЕКЦИЯТА ТУК

Повече за Мария Маринова:
Мария е експерт в областта на човешките ресурси и щастлив създател на агенция, помагаща на всеки, който желае да открие път към ново начало в професионален план. Мария смята, че децата не са пречка, а генератор в професионалното развитие.


А в следващите редове ще се запознаем с основни права на бъдещите майки, кърмачки и дами в напреднал етап на ин-витро лечение, за да сте подготвени, ако попаднете в ситуация, неотговаряща на вашето състояние.

По предписание на здравните органи, работодателят е длъжен да приспособи условията на работното място или при невъзможност от промяна, да премести служителката на друга подходяща работна позиция.

Ако новата заемана позиция е с по-ниско възнаграждение, то дамата има право на парично обезщетение за разликата в заплатата, съгласно отделен закон.

Работодателят няма право да командирова бременна жена или майка на дете до 3-годишна възраст без писмено съгласие от нейна страна.

Бременните жени или майки на деца до 6-годишна възраст имат право на надомна работа или така наречения „хоум офис“ при същия или друг работодател.

Ако работодателят няма възможност да осигури този вариант на работа, то жената може да премине на надомна работа при друг работодател, но трудовите отношения с първия работодател не се прекъсват - служителката се намира в неплатен отпуск.

бременост
iStock photos/Getty images

При навършване на 6-годишна възраст на детето неплатеният отпуск се прекратява и жената трябва да се върне на работа при първия работодател.

Ако заеманата преди това длъжност е съкратена, работодателят осигурява на жената с нейно съгласие друга подходяща работа.
Важно е да се знае, че правата на майката по последните две точки за командировка и „хоум офис“ могат да се ползват от бащата, ако тя не е в състояние да се възползва от тях.
По време на лекцията на Мария Маринова ще разберете и повече за всички права и задължения, които имаме – като бременни, като майки, като бащи.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО ТУК

Запишете се ТУК, местата са ограничени!

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществява с подкрепата и доверието на нашите генерални спонсори УСБАЛАГ "Селена", ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland , както и нашите спонсори от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти Mutsy“.