Износът на белгийска бира е спаднал рязко през 2023г., според нов доклад на Федерацията на пивоварната индустрия на Белгия, пише белгийската новинарска агенция Белга.

Споменава се, че инфлацията, липсата на работна ръка и кризата с покупателната способност стоят зад разочароващите числа.

(Видеото е илюстративно: Създадоха бира от отпадни води)

След пандемията през 2020 г., която имаше огромно влияние върху пивоварната индустрия, 2021г. и 2022г. станаха години на възстановяване на консумацията на бира. През 2023 г. числата отново започнаха да падат.

През въпросната година консумацията намаля с 5,8% до 6.5 млн. хектолитра бира.
Спадът е част от общото намаляване на консумацията на бира, което се наблюдава през последните 20 години. Разликата този път е, че падащото вътрешно търсене не се компенсира от увеличаващия се износ.

Износът пада за четвърта година подред, отбелязвайки през 2023 г. най-големия си спад: минус 7,5% до 15 млн. хектолитра. Особено засегнат е износът на страните извън Европа.

Според индустриалната федерация спадът на износа се дължи на натиска върху конкурентоспособността, например от повишаването на заплатите и цените на електроенергията. Това затруднява белгийските компании да останат конкурентоспособни пред увеличаващото се местно производство в страните, където изнасят.

Според пивоварите променящият се модел на потребление също играе роля в износа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Виктор Турмаков/БТА