Бащите по-строго контролират децата си, когато се стигне до секс
Бащите по-строго контролират децата си, когато се стигне до секс / снимка: scx.hu

Първите полови контакти на две трети от американските тинейджъри са преди да навършат 18 години. Специалистите са установили, че когато подрастващите започват да проявяват рискована сексуална активност, бащите по-внимателно следят и контролират поведението и личния живот на своите деца.

В 4-годишното изследване са участвали над 3 хиляди ученици на възраст от 13 до 18 години, отбелязва ИТАР-ТАСС. Оказало се е, че бащите реагират по-различно, отколкото майките, на започването на сексуалния живот на своето дете: веднага след като забележат, че тинейджърът има сексуален партньор, бащите започват повече да се интересуват от личния живот и по-строго да се отнасят към свободното време и приятелите на своето чедо. Това повишено внимание е свързано не със забраните или родителския контрол, а с бащините преживявания и грижи за детето, особено за момичетата.

Изследователите също така са открили, че семейните мероприятия служат като защита срещу рисковото поведение сред тинейджърите. Напълно обикновени действия, като например, семейните вечери или празници, карат малолетните да бъдат по-малко склонни към рискова сексуална активност, съобщава БГНЕС.

Отчитайки негативните последици от ранното започване на полов живот, експертите смятат, че бащиният надзор и доверителните семейни отношения позволяват да се предпази физическото и психично здраве на децата в преходната възраст. Обзорът е проведен от сътрудници на Бостънския колеж, Университета на Питсбърг и Харвардския университет.