Баба пасе овце с АТВ (ВИДЕО)
Баба пасе овце с АТВ (ВИДЕО) / NovaNews.bg
Баба пасе овце с АТВ (ВИДЕО)
75444
Баба пасе овце с АТВ (ВИДЕО)
  • Баба пасе овце с АТВ (ВИДЕО)

Баба Фатме Баджаклиева от смолянското село Търън пасе стадото си от няколко години с АТВ. Тя е единствената жена на такава възраст в региона, която кара машината по черни пътища и ливади. Всяка сутрин баба Фатме подкарва стадото си на паша от местността „Ръжицки дол", където има вила и обор.

Възрастната жена получава превозното средство като подарък от сина си Севдалин заради кардиологично заболяване. За да щади сърцето си, лекарите й препоръчали да не се натоварва.

„АТВ-то ме спаси!", категорична е Фатме.

Возилото й върши по-добра работа от кон - на него товари найлони, вили и стъргачи за сеното. Според полицията липсата на шофьорска книжка не е проблем, тъй като бабата шофира само по черни пътища и ливади, където няма други участници в движението. В гората обаче съвсем не е безопасно. Преди няколко години мечка изплашила до смърт Баба Фатме.

„Ливадата не беше окосена. Видях, че някакво животно върви нагоре към мен, но помислих, че е куче. Взех камък и го хвърлих към него. Тогава животното се изправи, а аз се вцепених. Чак тогава разбрах, че е мечка".

Звярът тръгнал към нея, а тя избягала бързо във вилата.

В смолянското село Търън всички се радват на баба Фатме. „Гордост ни е и атракция", отсича кметът Явор Говедаров.

„Вече има над 40 мотопеда и десетина мощни мотоциклета от по-висок клас. За едно родопско село това никак не е малко, а и тенденцията е трайна, все повече хора предпочитат да се возят на две гуми", обяснява новата мода в селото кметът, който е начело на рокерското село над три десетилетия.

Самият той обикаля населеното място и махалите покрай него с 50-кубиков италиански мотор „Пиаджо".