/ iStock/Getty Images
Материал от астероид на 4,5 млрд. години, които са изминали милиони километри, за да стигнат до Земята, могат да разкрият произхода на живота на планетата ни, предаде Пи Ей мидиа/ДПА.

Пробата с размер на чаена лъжичка, взета от астероида Бену, се изследва от учени от Лондонския природонаучен музей.

Иначе невзрачната черна прахообразна проба може да хвърли светлина върху някои от най-големите въпроси, свързани с формирането на Земята.

Според експертите тя може да съдържа важни сведения и за образуването на планетите и на нашата Слънчева система.

"Току-що получихме малка лъжичка черен прах, но той идва от космоса", каза проф. Сара Ръсел, старши ръководител на изследванията в музея. "Наистина сме развълнувани да имаме част от астероида Бену, защото вярваме, че датира от най-ранните времена на Слънчевата система, когато тя, Слънцето и планетите са се формирали преди четири и половина милиарда години. Формиран е от въртящ се диск от прах и газ и смятаме, че тук може да имаме компоненти от този период", добави изследователката.

Проф. Сара Ръсел вече изследва материала, която се намира в контейнер с азот, което означава, че не се замърсява от излагане на въздух, за да се запази естественото й състояние.

"Смятаме, че пробата съдържа и минерали като глини, задържащи много вода. Може да съдържа доста вода и това да ни каже как Земята е станала обитаема планета", обяснява изследователката пред Пи Ей мидиа.

"Също така смятаме, че е възможно да съдържа няколко процента въглерод, който да е под формата на органичен въглерод, но трябва да проучим това допълнително".

Според нея "може да се окаже, че астероиди като Бену са осигурявали и хранителните вещества, необходими за процъфтяването на живота на Земята".

 
Теодора Славанова/БТА